Pierwsze pierogi ruskie, jakie Filip zaniósł do przedszkola, bardziej przypominały pierogi z ziemniakami i cebulą, czegoś im brakowało. Dla nas to był trudny czas, bo dosyć że musieliśmy przeorganizować dzień i znaleźć czas na przygotowanie dodatkowych posiłków, to nie znaliśmy też kuchni polskiej w bezmlecznym wykonaniu.
Na szczęście Marta potrafi teraz zastępować wiele składników na różne sposoby, a wersja z kaszą jaglaną jest dobrym przykładem, jak można zrobić pierogi do złudzenia przypominające ruskie.
bez mleka; bez jajek; bez orzechów; wegańskie; alkaliczne
![]() |
Nowi My: Pierogi a'la ruskie |
![]() |
Nowi My: Pierogi a'a ruskie -wersja dla dziecka |
Przepis na 50 pierogów. Ciasto na pierogi z przepisu na ciasto orkiszowe z 1,5 porcji [link]
Składniki:
Farsz
- ~600 g ugotowanych ziemniaków
- 120 g surowej kaszy jaglanej (około 0,5 szklanki)
- 1 duża cebula
- Plaster cytryny
- Świeżo mielony pieprz
- Sól
- Opcjonalnie coś do polania -wersja z bazyliową oliwą.
- 2-3 gałązki bazylii
- 8 łyżek oliwy z oliwek (koniecznie dobrej jakości)
- 6 suszonych pomidorów z zalewy
- 2 łyżki słonecznika
- Sól
- Sok z cytryny do smaku
Farsz
Dzień przed planowanym lepieniem pierogów, ugotować ziemniaki.
Kaszę uprażyć na suchej patelni, przepłukać 2-3 razy gorącą wodą i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zwykle w proporcji 1:2 około 15 minut).
Usmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Zmielić ziemniaki, dodać ostudzoną kaszę, usmażoną cebulę, sok z cytryny, sól, pieprz. Wszystko wymieszać łyżką. Uwaga, nie mielić kaszy!
Okrasa z oliwą bazyliową
Do pojemnika blendera wrzucić porwaną bazylię, 2 łyżki oliwy krótko blendować. Dodać pozostałą oliwę i blendowac jeszcze 3-4 minuty. Doprawić solą i sokiem z cytryny do smaku.
Na suchej patelni uprażyć słonecznik. Pomidory pokroić w większą kostkę.
Pierogi
Ciasto zrobić zgodnie z przepisem na 30 min przed lepieniem pierogów.
Na posypanej mąką stolnicy, rozwałkować ciasto na 3-4 mm, wyciąć szklanką kółka.
Nałożyć farsz łyżeczką. Zlepić pieroga -można zrobić ozdobną falbankę.
Gotować w wodzie z łyżką soli przez 2 minuty, od momentu wypłynięcia na górę.
Podanie
Można podawać z usmażoną cebulą, skwarkami lub nieco bardziej nowocześnie z bazyliową oliwą.
Na talerz wyłożyć pierogi polać delikatnie bazyliową oliwą, posypać suszonymi pomidorami i prażonym słonecznikiem. Uwaga, takie zestawienie raczej nie posmakuje młodszym dzieciom.
Nasz alergik jadł te pierogi posypane nawet cukrem. 😊
![]() |
Nowi My: Pierogi a'la ruskie |
0 komentarze: