Pierogi a'la ruskie z kaszą jaglaną

By | marca 07, 2017 Leave a Comment

Pierwsze pierogi ruskie, jakie Filip zaniósł do przedszkola, bardziej przypominały pierogi z ziemniakami i cebulą, czegoś im brakowało. Dla nas to był trudny czas, bo dosyć że musieliśmy przeorganizować dzień i znaleźć czas na przygotowanie dodatkowych posiłków, to nie znaliśmy też kuchni polskiej w bezmlecznym wykonaniu.

Na szczęście Marta potrafi teraz zastępować wiele składników na różne sposoby, a wersja z kaszą jaglaną jest dobrym przykładem, jak można zrobić pierogi do złudzenia przypominające ruskie.

bez mleka; bez jajek; bez orzechów; wegańskie; alkaliczne
Nowi My: Pierogi a'la ruskie
Nowi My: Pierogi a'a ruskie -wersja dla dziecka
Pierogi a’la ruskie z kaszą jaglaną 

Przepis na 50 pierogów. Ciasto na pierogi z przepisu na ciasto orkiszowe z 1,5 porcji [link]

Składniki: 
Farsz
  • ~600 g ugotowanych ziemniaków 
  • 120 g surowej kaszy jaglanej (około 0,5 szklanki) 
  • 1 duża cebula 
  • Plaster cytryny 
  • Świeżo mielony pieprz
  • Sól 
  • Opcjonalnie coś do polania -wersja z bazyliową oliwą.
Okrasa z oliwą bazyliową
  • 2-3 gałązki bazylii 
  • 8 łyżek oliwy z oliwek (koniecznie dobrej jakości) 
  • 6 suszonych pomidorów z zalewy 
  • 2 łyżki słonecznika
  • Sól 
  • Sok z cytryny do smaku 
Wykonanie:
Farsz
Dzień przed planowanym lepieniem pierogów, ugotować ziemniaki.

Kaszę uprażyć na suchej patelni, przepłukać 2-3 razy gorącą wodą i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zwykle w proporcji 1:2 około 15 minut).

Usmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Zmielić ziemniaki, dodać ostudzoną kaszę, usmażoną cebulę, sok z cytryny, sól, pieprz. Wszystko wymieszać łyżką. Uwaga, nie mielić kaszy!

Okrasa z oliwą bazyliową
Do pojemnika blendera wrzucić porwaną bazylię, 2 łyżki oliwy krótko blendować. Dodać pozostałą oliwę i blendowac jeszcze 3-4 minuty. Doprawić solą i sokiem z cytryny do smaku.

Na suchej patelni uprażyć słonecznik. Pomidory pokroić w większą kostkę.

Pierogi
Ciasto zrobić zgodnie z przepisem na 30 min przed lepieniem pierogów.

Na posypanej mąką stolnicy, rozwałkować ciasto na 3-4 mm, wyciąć szklanką kółka.
Nałożyć farsz łyżeczką. Zlepić pieroga -można zrobić ozdobną falbankę.

Gotować w wodzie z łyżką soli przez 2 minuty, od momentu wypłynięcia na górę.

Podanie
Można podawać z usmażoną cebulą, skwarkami lub nieco bardziej nowocześnie z bazyliową oliwą.

Na talerz wyłożyć pierogi polać delikatnie bazyliową oliwą, posypać suszonymi pomidorami i prażonym słonecznikiem. Uwaga, takie zestawienie raczej nie posmakuje młodszym dzieciom.

Nasz alergik jadł te pierogi posypane nawet cukrem. 😊

Nowi My: Pierogi a'la ruskie

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: