Zupę można podać jako czysty krem, bez żadnych dodatków, z grzankami lub jak sami lubimy, ze smażonymi kawałkami dorsza.
bez mleka; bez jajek; bez orzechów; bez glutenu; ryba; opcja wegańska
![]() |
Nowi My: Krem z cukinii |
Składniki:
- 1 duża marchew
- 1 duża pietruszka
- 5 cm białej części pora
- 1 liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 10 cm trawy cytrynowej -opcjonalnie
- Oliwa do podsmażenie cebuli
- 1 duża cebula
- 3 cukinie -małe, marketowe
- Kilka gałązek natki pietruszki
- Szczypta kuminu, łyżeczka kolendry, szczypta tymianku, sól, pieprz
- Sok z ¼ limonki
- Opcjonalnie:
- usmażony dorsz
- grzanki
Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w grubszą kostkę. Por pokroić w plasterki.
Pokrojone warzywa zalać 0,7 litra wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, trawę cytrynową i zagotować.
Pokroić w kostkę cebulę i cukinię (nie obraną, dobrze umytą). Podsmażyć -cebula ma się zarumienić, a cukinia zmięknąć. Następnie dodać usmażoną cebulę i cukinię do warzywnego wywaru.
Jak marchew będzie już miękka, dodać natkę pietruszki. Gotować jeszcze 5 minut.
Wyciągnąć z garnka liść laurowy, ziele i trawę cytrynową. Wszystko zblendowac na gładki krem -zwykle odlewam wywar do garnuszka i blenduję warzywa z odrobiną wywaru, jak mam gładką masę to dolewam wywar, regulując gęstość kremu.
Krem zagotować, wsypać przyprawy, wycisnąć sok z limonki.
Zupę można zaostrzyć na talerzu dolewając kilka kropli Srirachy, dodając chilli lub tabasco, lub posypując pieprzem cayenne.
Do zupy dobrze pasują domowe grzanki, a dla osób jedzących ryby, polecamy usmażone kawałki dorsza.
![]() |
Nowi My: Krem z cukinii z grzankami i dorszem |
0 komentarze: