Krem z cukinii

By | stycznia 02, 2017 Leave a Comment
Bardzo lubimy zupy krem, szczególnie dobrze sprawdzają się, gdy dzieci lubią wybierać z zupy składniki, których tego dnia akurat nie lubią.

Zupę można podać jako czysty krem, bez żadnych dodatków, z grzankami lub jak sami lubimy, ze smażonymi kawałkami dorsza.

bez mleka; bez jajek; bez orzechów; bez glutenu; ryba; opcja wegańska

Nowi My: Krem z cukinii
Krem z cukinii

Składniki:
  • 1 duża marchew
  • 1 duża pietruszka
  • 5 cm białej części pora
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 10 cm trawy cytrynowej -opcjonalnie
  • Oliwa do podsmażenie cebuli
  • 1 duża cebula
  • 3 cukinie -małe, marketowe
  • Kilka gałązek natki pietruszki
  • Szczypta kuminu, łyżeczka kolendry, szczypta tymianku, sól, pieprz
  • Sok z ¼ limonki
  • Opcjonalnie:
    • usmażony dorsz
    • grzanki
Wykonanie:

Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w grubszą kostkę. Por pokroić w plasterki.
Pokrojone warzywa zalać 0,7 litra wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, trawę cytrynową i zagotować.

Pokroić w kostkę cebulę i cukinię (nie obraną, dobrze umytą). Podsmażyć -cebula ma się zarumienić, a cukinia zmięknąć. Następnie dodać usmażoną cebulę i cukinię do warzywnego wywaru.

Jak marchew będzie już miękka, dodać natkę pietruszki. Gotować jeszcze 5 minut.

Wyciągnąć z garnka liść laurowy, ziele i trawę cytrynową. Wszystko zblendowac na gładki krem -zwykle odlewam wywar do garnuszka i blenduję warzywa z odrobiną wywaru, jak mam gładką masę to dolewam wywar, regulując gęstość kremu.

Krem zagotować, wsypać przyprawy, wycisnąć sok z limonki.

Zupę można zaostrzyć na talerzu dolewając kilka kropli Srirachy, dodając chilli lub tabasco, lub posypując pieprzem cayenne.

Do zupy dobrze pasują domowe grzanki, a dla osób jedzących ryby, polecamy usmażone kawałki dorsza.
Nowi My: Krem z cukinii z grzankami i dorszem

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: