Sok szpinak-jarmuż-jabłko-marchew

By | stycznia 10, 2017 Leave a Comment
Jarmuż i szpinak bardzo często jest dodatkiem do naszych soków. W połączeniu np. z ananasem do złudzenia w smaku przypomina kiwi, czyli idealne połączenie dla dzieci, które zwykle unikają zielonych warzyw.

Ze względu na dużą ilość witamin, błonnika i właściwości przeciwutleniających zarówno jarmuż, jak i szpinak powinien gościć na naszych stołach, nie tylko jako przyozdobienie do potraw. Jak większość warzyw zbyt wysoka temperatura i zbyt długi czas podgrzewania mogą pozbawić je cennych właściwości, dlatego polecamy przygotowanie z nich soku, najlepiej w połączeniu z kwaśnymi owocami.

Podczas pierwszego, kwietniowego postu (2016) polubiliśmy następujące połączenie.

detoks; post dr. Dąbrowskiej; alkaliczny detoks; wegańskie; jabłko
Nowi My: Sok szpinak-jarmuż-jabłko-marchew

Sok szpinak-jarmuż-jabłko-marchew

Składniki:

  • Duża garść szpinaku
  • Duża garść jarmużu
  • 2 jabłka
  • 2 duże marchewki
  • Opcjonalnie woda do rozcieńczenia
Wykonanie:

Umyć warzywa i owoce, z jabłka wyciąć środek, a marchew obrać i pokroić na mniejsze części. 

Do przygotowania soków używamy wyciskarki wolnoobrotowej, można też zastosować połączenie klasycznej sokowirówki i blendera. W przypadku wyciskarki w pierwszej kolejności wrzucamy szpinak i jarmuż, a przy większych ilościach dobrze co jakiś czas zamiennie wrzucać marchew, Twarda marchew będzie przepychać pulpę, dzięki czemu wylot nie będzie się zapychał.

Zalecane jest rozcieńczanie soków wodą, w trakcie postu dodajemy około 100 mnl do 400 mnl soku.

Soki często przygotowujemy dzień wcześniej wieczorem i następnego dnia zanosimy do pracy.

Nowi My: Sok szpinak-jarmuż-jabłko-marchew

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: