Ze względu na dużą ilość witamin, błonnika i właściwości przeciwutleniających zarówno jarmuż, jak i szpinak powinien gościć na naszych stołach, nie tylko jako przyozdobienie do potraw. Jak większość warzyw zbyt wysoka temperatura i zbyt długi czas podgrzewania mogą pozbawić je cennych właściwości, dlatego polecamy przygotowanie z nich soku, najlepiej w połączeniu z kwaśnymi owocami.
Podczas pierwszego, kwietniowego postu (2016) polubiliśmy następujące połączenie.
detoks; post dr. Dąbrowskiej; alkaliczny detoks; wegańskie; jabłko
![]() |
Nowi My: Sok szpinak-jarmuż-jabłko-marchew |
Sok szpinak-jarmuż-jabłko-marchew
Składniki:
- Duża garść szpinaku
- Duża garść jarmużu
- 2 jabłka
- 2 duże marchewki
- Opcjonalnie woda do rozcieńczenia
Wykonanie:
Umyć warzywa i owoce, z jabłka wyciąć środek, a marchew obrać i pokroić na mniejsze części.
Do przygotowania soków używamy wyciskarki wolnoobrotowej, można też zastosować połączenie klasycznej sokowirówki i blendera. W przypadku wyciskarki w pierwszej kolejności wrzucamy szpinak i jarmuż, a przy większych ilościach dobrze co jakiś czas zamiennie wrzucać marchew, Twarda marchew będzie przepychać pulpę, dzięki czemu wylot nie będzie się zapychał.
Zalecane jest rozcieńczanie soków wodą, w trakcie postu dodajemy około 100 mnl do 400 mnl soku.
Soki często przygotowujemy dzień wcześniej wieczorem i następnego dnia zanosimy do pracy.
Zalecane jest rozcieńczanie soków wodą, w trakcie postu dodajemy około 100 mnl do 400 mnl soku.
Soki często przygotowujemy dzień wcześniej wieczorem i następnego dnia zanosimy do pracy.
![]() |
Nowi My: Sok szpinak-jarmuż-jabłko-marchew |
0 komentarze: