Żeby obniżyć koszt mąki, zamawiamy ją przez internet bezpośrednio z młyna w 5 kilogramowych paczkach. Zwykle kupujemy po 3-4 paczki, a jedna z nich wystarcza nam maksymalnie na 1 miesiąc.
bez mleka; bez jajek; bez orzechów; gluten; wegańskie; alkaliczne
![]() |
Nowi My: Orkiszowe ciasto na pierogi |
Orkiszowe ciasto na pierogi
Składniki:
- 330g mąki orkiszowej typ 650
- Szczypta soli
- 190-200 ml wrzącej wody, zaraz po zagotowaniu
- 15-20g oleju rzepakowego
Do mąki orkiszowej wymieszanej z solą, pomału wlać wrzącą wodę z olejem i mieszać łyżką (żeby się nie oparzyć).
Z ciasta ulepić zwartą kulę i wyrabiać około 10 minut.
Odłożyć wyrobione ciasto na stolnicę wysypaną mąką i przykryć ściereczką na 30 minut.
Na posypanej mąką stolnicy, wałkować ciasto na niezbyt cienkie placki. Wyciąć szklanką krążki.
Przepis na około 33-35 pierogów (ilość zależy od grubości rozwałkowanego ciasta, oraz średnicy szklanki).
![]() |
Nowi My: Orkiszowe ciasto na pierogi |
0 komentarze: