Orkiszowe ciasto na pierogi

By | stycznia 15, 2017 Leave a Comment
W naszej kuchni unikamy klasycznej mąki pszennej. Większość potraw, w tym chleb i ciasto na pierogi przygotowujemy z mąki orkiszowej. Jest znacznie droższa, bo orkisz jest rzadko uprawiany. Jak podają źródła w internecie, w Polsce zwykle uprawiany jest przez gospodarstwa "ekologiczne".

Żeby obniżyć koszt mąki, zamawiamy ją przez internet bezpośrednio z młyna w 5 kilogramowych paczkach. Zwykle kupujemy po 3-4 paczki, a jedna z nich wystarcza nam maksymalnie na 1 miesiąc.

bez mleka; bez jajek; bez orzechów; gluten; wegańskie; alkaliczne
Nowi My: Orkiszowe ciasto na pierogi
Orkiszowe ciasto na pierogi

Składniki:
  • 330g mąki orkiszowej typ 650 
  • Szczypta soli 
  • 190-200 ml wrzącej wody, zaraz po zagotowaniu 
  • 15-20g oleju rzepakowego 
Wykonanie ciasta na pierogi:

Do mąki orkiszowej wymieszanej z solą, pomału wlać wrzącą wodę z olejem i mieszać łyżką (żeby się nie oparzyć).

Z ciasta ulepić zwartą kulę i wyrabiać około 10 minut.

Odłożyć wyrobione ciasto na stolnicę wysypaną mąką i przykryć ściereczką na 30 minut.

Na posypanej mąką stolnicy, wałkować ciasto na niezbyt cienkie placki. Wyciąć szklanką krążki.

Przepis na około 33-35 pierogów (ilość zależy od grubości rozwałkowanego ciasta, oraz średnicy szklanki).
Nowi My: Orkiszowe ciasto na pierogi

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: