Tajski makaron Chow Mein z cukinii

By | kwietnia 24, 2017 Leave a Comment
Po raz kolejny do przygotowania makaronu warzywnego sięgnęliśmy po ulubioną cukinię i niezawodną temperówkę. Tym razem inspiracją była dla nas Azja.

Orientalny i pikantny smak dobrze komponuje się z cukinią. Jest to następna bardzo ciekawa propozycja, na przygotowanie makaronu podczas postu warzywno-owocowego.

Robiąc naszą wariację Chok Mein, po raz pierwszy użyliśmy też w naszej kuchni kapusty Pak Choi.

detoks; post dr. Dąbrowskiej; alkaliczny detoks; bez mleka; bez jajek; bez orzechów; bez glutenu; wegańskie
Nowi My: Tajski makaron Chow Mein z cukinii
Tajski makaron Chow Mein z cukinii
Porcja na 2 osoby, jako danie postne

Składniki:
  • 1 większa szalotka 
  • 2 cm startego imbiru 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2 kapustki pak choi 
  • 1 papryczka chilli 
  • szczypiorek z 1-2 cebulek 
  • liście Lubczyku -mniej więcej odpowiednik połowy doniczki z marketu 
  • Łyżka pokrojonej natki pietruszki 
  • 2 cukinie (muszą zmieścić się do temperówki)
Wykonanie:

Na suchą, rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojoną w drobną kostkę szalotkę, starty na drobnych oczkach imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek.

„Smażyć” 2-3 minuty, mieszając co chwilę, żeby nić się nie przypaliło. Kapustę pokroić na 3-4 części, dodać na patelnię i smażyć 1 minutę.

Chilli, szczypiorek, lubczyk, pietruszkę, pokroić, dodać na patelnię, podlać małą ilością (~20 ml) wrzątku i dusić 2-3 minuty.

Cukinię pociąć w temperówce do warzyw, przecinając pasma co jakiś czas. Dodać na patelnię, posolić i dusić 2-3 minuty pod przykryciem.

Chcemy tylko, żeby cukinia lekko się podgrzała i delikatnie zmiękła, a nie rozciapała się.


Nowi My: Tajski makaron Chow Mein z cukinii

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: