Orientalny i pikantny smak dobrze komponuje się z cukinią. Jest to następna bardzo ciekawa propozycja, na przygotowanie makaronu podczas postu warzywno-owocowego.
Robiąc naszą wariację Chok Mein, po raz pierwszy użyliśmy też w naszej kuchni kapusty Pak Choi.
detoks; post dr. Dąbrowskiej; alkaliczny detoks; bez mleka; bez jajek; bez orzechów; bez glutenu; wegańskie
![]() |
Nowi My: Tajski makaron Chow Mein z cukinii |
Porcja na 2 osoby, jako danie postne
Składniki:
- 1 większa szalotka
- 2 cm startego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 2 kapustki pak choi
- 1 papryczka chilli
- szczypiorek z 1-2 cebulek
- liście Lubczyku -mniej więcej odpowiednik połowy doniczki z marketu
- Łyżka pokrojonej natki pietruszki
- 2 cukinie (muszą zmieścić się do temperówki)
Na suchą, rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojoną w drobną kostkę szalotkę, starty na drobnych oczkach imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek.
„Smażyć” 2-3 minuty, mieszając co chwilę, żeby nić się nie przypaliło. Kapustę pokroić na 3-4 części, dodać na patelnię i smażyć 1 minutę.
Chilli, szczypiorek, lubczyk, pietruszkę, pokroić, dodać na patelnię, podlać małą ilością (~20 ml) wrzątku i dusić 2-3 minuty.
Cukinię pociąć w temperówce do warzyw, przecinając pasma co jakiś czas. Dodać na patelnię, posolić i dusić 2-3 minuty pod przykryciem.
Chcemy tylko, żeby cukinia lekko się podgrzała i delikatnie zmiękła, a nie rozciapała się.
![]() |
Nowi My: Tajski makaron Chow Mein z cukinii |
0 komentarze: