Jagodzianki wegańskie

By | lipca 26, 2017 Leave a Comment
Jagodzianki kojarzą nam się z latem. Kto choć raz był na polskim morzem, nie raz słyszał "jagodzianki, bułki z jagodami..". Nie pamiętam, kiedy jedliśmy je po raz ostatni, na pewno było to już wiele lat temu. W ostatni weekend wybraliśmy się w góry, schodząc ze szczytu napotkaliśmy grupę osób zbierającą jagody. Na nasze szczęścia starsza pani sprzedała nam cześć swoich zbiorów.

W weekend zabrakło już czasu na upieczenie jagodzianek, bo do domu wróciliśmy późnym popołudniem. Marta bardzo chciała sprawić nam przyjemność świeżymy i ciepłymi bułkami, dlatego ciasto nastawiła w poniedziałek wieczorem, a we wtorek wstała dużo wcześniej, żeby o 7 rano wyciągnąć z piekarnika pachnące i pyszne bułeczki. Pycha.

bez mleka; bez jajek; bez orzechów; wegańskie; alkaliczne
Nowi My: Jagodzianki wegańskie
Jagodzianki wegańskie
Przepis na około 15 sztuk -w zależności od wielkości

Składniki:
  • 270-300 g jagód 
  • 500 g jasnej mąki orkiszowej typ 650 
  • 250 ml mleka roślinnego lub ostatecznie wody (jeśli żadne mleko nie wskazane) 
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g instant (polecane nocne wyrastanie)** 
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru (do zaczynu) 
  • 3 łyżki ksylitolu (ewentualnie cukier brązowy) do ciasta 
  • Szczypta soli 
  • ¼ szkl. oleju np. rzepakowego 
  • Opcjonalnie: ksylitol /cukier do jagód 
Lukier: 
  • 1/3 szklanki ksylitolu 
  • 1-2 łyżki gorącej wody,
  • Sok z grubego plastra cytryny -w razie alergii na cytrusy, można pominąć 
Wykonanie: 

Zaczyn: drożdże o temperaturze pokojowej rozkruszamy, dodajemy 0,5 łyżeczki cukru i mieszamy z 50 ml letniego mleka. Odstawiamy pod przykryciem na około 15 minut.* 

*Jeśli używamy drożdży instant to nie musimy robić zaczynu, tylko dodajemy je do mąki i całe mleko wraz z olejem dodajemy stopniowo -można wyrabiać od początku mikserem przez 8 minut. 

W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę, szczyptę soli, ksylitol. 

Odstany (po 15 minutach) zaczyn, dodajemy do suchych składników, mieszamy delikatnie łyżką, następnie dodajemy stopniowo pozostałe mleko i olej, wyrabiamy ręką około 10-15 minut. Jeśli ktoś ma mocny mikser pomaga sobie mikserem, jednak polecam etap łączenia składników (pierwsze 3 minuty) wykonać ręcznie. 

Do miski wysmarowanej olejem przekładamy ciasto, przykrywamy talerzem i odstawiamy do podwojenia objętości (jak ciasto jest dobrze wyrobione i mamy ciepło w mieszkaniu, to wystarczy godzina, w przeciwnym razie może być potrzebne 1,5h). 

Wyciągnąć wyrośnięte ciasto na stolnicę, chwilę wyrabiać (1-2 minuty), rozwałkować ciasto na placek grubość około 6-7 mm, na delikatnie podsypanej stolnicy. 

Wycinać kwadraty o boku 5-7 cm (jeśli wolisz mniejsze bułki wybierz krótszą długość boku). 

Na środek placka dać 2 łyżeczki jagód oraz odrobinę ksylitolu lub cukru (ja nie używam słodzidła do wypełnienia), skleić bardzo dokładnie, delikatnie toczyć podłużny kształt i układać łączeniem do dołu. Pozostawić do wyrastania na 30 minut. 

**Jeśli chcemy nastawić ciasto na nocne wyrastanie to polecam użyć drożdży instant (zwykłe drożdże po nocnym wyrastaniu są mocniej wyczuwalne w smaku i zapachu) i zaraz po wyrobieniu, ciasto wstawić pod przykryciem do lodówki. Rano wyciągamy ciasto z lodówki, formować bułeczki jak wyżej i pozostawić na wyrastanie na około 1,5h. 

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni góra-dół, piec około 20 min. Uwaga druga partia bułek może być już gotowa po 18 minutach. 

Bułeczki po wystygnięciu można polać lukrem z ksylitolu: ksylitol zmielić w młynku do kawy na puder, dodać 1-2 łyżki gorącej wody + sok z grubego plastra cytryny.

Na Facebook znajdziecie nas TUTAJ

Nowi My: Jagodzianki wegańskie

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: