Sałatka z ryżu i czerwonej fasoli

By | listopada 02, 2017 Leave a Comment
Jakie sałatki lubimy najbardziej? Oczywiście smaczne, ale równocześnie nie wymagające od nas dużo czasu do przygotowania. A kto takich nie lubi?

Jeżeli ciągle brakuje Wam czasu, a domownicy lubią najpopularniejszą sałatkę warzywną z majonezem, to sprawdźcie ten przepis. Przygotowując ją nie będziecie musieli gotować warzyw dzień wcześniej. Całość zajmie Wam tylko tyle, ile potrzeba na ugotowanie i ostudzenie ryżu. Pozostałe składniki można pokroić w trakcie gotowania.

bez mleka; opcja bez jajek; bez orzechów; opcja wegańska
Nowi My: Sałatka z ryżu i czerwonej fasoli
Sałatka z ryżu i czerwonej fasoli
Porcja dla dwóch osób

Składniki:
  • 5 łyżek ugotowanego ryżu -polecamy jaśminowy 
  • 1 większy ogórek kiszony 
  • 1/3 czerwonej papryki 
  • 1 średniej wielkości pomidor 
  • ½ szalotki lub ¼ czerwonej cebuli 
  • 5 cm białej części pora 
  • 1/3 puszki czerwonej fasoli 
  • 1 łyżka majonezu -w opcji bez jajek wegański 
  • 1 łyżka musztardy 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  •  Sól, pieprz 
Wykonanie:

W misce umieścić ugotowany ryż.

Ogórek, paprykę, pomidor pokroić w większą kostkę; cebulę w drobną kostkę, a por w pół talarki. Pokrojone warzywa dodać do ryżu.

Fasolę przełożyć na sitko i przepłukać wodą. Pozostawić chwilę na sitku, żeby pozbyć się nadmiaru wody, następnie przełożyć do ryżu i warzyw.

Do sałatki dodać majonez i musztardę, wszystko wymieszać. Dodać oliwę, najpierw jedną łyżkę, wymieszać , następnie druga łyżkę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Na Facebook znajdziecie nas TUTAJ

Nowi My: Sałatka z ryżu i czerwonej fasoli

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: