Jeżeli ciągle brakuje Wam czasu, a domownicy lubią najpopularniejszą sałatkę warzywną z majonezem, to sprawdźcie ten przepis. Przygotowując ją nie będziecie musieli gotować warzyw dzień wcześniej. Całość zajmie Wam tylko tyle, ile potrzeba na ugotowanie i ostudzenie ryżu. Pozostałe składniki można pokroić w trakcie gotowania.
bez mleka; opcja bez jajek; bez orzechów; opcja wegańska
![]() |
Nowi My: Sałatka z ryżu i czerwonej fasoli |
Porcja dla dwóch osób
Składniki:
- 5 łyżek ugotowanego ryżu -polecamy jaśminowy
- 1 większy ogórek kiszony
- 1/3 czerwonej papryki
- 1 średniej wielkości pomidor
- ½ szalotki lub ¼ czerwonej cebuli
- 5 cm białej części pora
- 1/3 puszki czerwonej fasoli
- 1 łyżka majonezu -w opcji bez jajek wegański
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól, pieprz
W misce umieścić ugotowany ryż.
Ogórek, paprykę, pomidor pokroić w większą kostkę; cebulę w drobną kostkę, a por w pół talarki. Pokrojone warzywa dodać do ryżu.
Fasolę przełożyć na sitko i przepłukać wodą. Pozostawić chwilę na sitku, żeby pozbyć się nadmiaru wody, następnie przełożyć do ryżu i warzyw.
Do sałatki dodać majonez i musztardę, wszystko wymieszać. Dodać oliwę, najpierw jedną łyżkę, wymieszać , następnie druga łyżkę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Na Facebook znajdziecie nas TUTAJ
![]() |
Nowi My: Sałatka z ryżu i czerwonej fasoli |
0 komentarze: