Czy jest ktoś, kto nie lubi czekoladowych ciastek albo kakao? My je uwielbiamy, ale nasz mały alergik niestety nie może kakao.
Wiedzieliśmy, że też bardzo chciał tak jak inne dzieci móc zjeść "czekoladowe muffinki", dlatego kakao zastępujemy karobem. My oczywiście wyczuwamy różnicę, ale Filip już nie. Z karobu można też robić polewy i gwarantuję, że wiele osób "da się nabrać".
bez mleka; bez jaj; bez orzechów; wegańskie; alkaliczne; dla alergików
![]() |
Nowi My: Muffiny karobowe dla alergika |
Składniki:
- 3/4 szkl mąki pszennej (120g)
- 2 łyżki karobu*
- 1/3 szkl cukru trzcinowego
- ¾ łyżeczki sody
- Szczypta soli
- Niepełna łyżeczka octu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (w razie podejrzenia alergii, można pominąć)
- 3 łyżki oleju np. rzepakowego
- ½ szkl mleka roślinnego np. owsianego
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Wykonanie:
Suche składniki umieścić w jednej misce, dodając mokre, mieszać krótko i pomału łyżką lub trzepaczką, do połączenia się składników. Papierki do muffinów wypełnić ciastem do ¾ wysokości.
Piec 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 160-165 stopni z termoobiegiem lub 165-170 góra-dół.
Inspiracją był przepis z Moje Wypieki TUTAJ, po drobnych modyfikacjach przerobione na muffiny, mała porcja-7 małych muffinów(foremki Ikea).
Na Facebook znajdziecie nas TUTAJ
![]() |
Nowi My: Muffiny karobowe dla alergika |
![]() |
Nowi My: Muffiny karobowe dla alergika |
0 komentarze: