Chałka wegańska

By | listopada 19, 2017 Leave a Comment
Chałka na śniadanie jest gwarancją udanego dnia. Nie trzeba być dzieckiem, żeby w połączeniu z domowym dżemem, kubkiem ciepłego kakao na mleku owsianym, polubić śniadanie na słodko.

Były takie czasy, że chałkę jadaliśmy w każdą sobotę, teraz za późno wstajemy, a do tego nie moglibyśmy zjeść jej wspólnie z Filipem.

Jeżeli jeszcze nie jedliście domowej chałki, to warto spróbować. Będzie puszysta i lekka, aż ciężko uwierzyć, że nie ma w sobie jaj.

bez mleka; bez jaj; bez orzechów; wegańska; 
Nowi My: Chałka wegańska
Chałka wegańska
na 2 chałki -dla 3-4 osób dorosłych

Składniki:  
  • 500g mąki pszennej (dałam 100g typ 405 i 400g typ500) 
  • 7g drożdży instant 
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • ½ torebki cukru wanilinowy -ok 8g 
  • Szczypta soli 
  • 250ml mleka roślinnego
  • 1/4 szkl. oleju np. rzepakowego 
Wykonanie: 

Dzień przed planowanym pieczeniem chałki nastawić ciasto do wyrośnięcia:

Przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier brązowy i wanilinowy, sól. Pomału dodając mleko i olej wyrabiać elastyczne ciasto - mikserem minimum 10 minut, ręcznie 15.

Wysmarować miskę olejem, umieścić w niej ciasto, przykryć szczelnie folią i schować do lodówki na całą noc.

W dniu pieczenia:

wyciągnąć ciasto z lodówki, wyłożyć je na stolnicę podsypaną delikatnie mąką, chwilę powyrabiać (2 minuty), przykryć ściereczką na minimum 1h*, żeby trochę się ogrzało.

*ja czasami budzę się bardzo wcześnie rano (5-6), wykładam ciasto na stolnicę, żeby nie leżało w zimnej misce, wracam do łóżka, a ciasto czeka, aż wstanę np. do 8.

Ogrzane ciasto jeszcze raz ugniatać przez minutę, podzielić na dwie części.

Każdą z części rozciągnąć rękami na prostokąt o grubości około 0,5-0,7 cm, przełożyć na blachę z wyposażenia piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia.

Każdy z placków** przeciąć wzdłuż na 3 części, nie docinając do końca (zostawić 2 cm od góry nienacięte). Zaplatać warkocz.

Pozostawić pod ściereczką, do wyrośnięcia na 30-40 minut. Piec 35 minut w 175 stopniach, góra-dół. Można już zaglądać do chałek po 30 minutach.

 ** jeśli mamy małą rodzinę i dwie chałki to dla nas za dużo, proponuję z jednego placka zrobić chałkę, a z drugiego np. warkocz z wiśniami. Oba wypieki robi się z tego samego ciasta drożdżowego i można je piec razem.

Na Facebook znajdziecie nas TUTAJ
Nowi My: Chałka wegańska

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: