Były takie czasy, że chałkę jadaliśmy w każdą sobotę, teraz za późno wstajemy, a do tego nie moglibyśmy zjeść jej wspólnie z Filipem.
Jeżeli jeszcze nie jedliście domowej chałki, to warto spróbować. Będzie puszysta i lekka, aż ciężko uwierzyć, że nie ma w sobie jaj.
bez mleka; bez jaj; bez orzechów; wegańska;
![]() |
Nowi My: Chałka wegańska |
na 2 chałki -dla 3-4 osób dorosłych
Składniki:
- 500g mąki pszennej (dałam 100g typ 405 i 400g typ500)
- 7g drożdży instant
- 4 łyżki brązowego cukru
- ½ torebki cukru wanilinowy -ok 8g
- Szczypta soli
- 250ml mleka roślinnego
- 1/4 szkl. oleju np. rzepakowego
Dzień przed planowanym pieczeniem chałki nastawić ciasto do wyrośnięcia:
Przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier brązowy i wanilinowy, sól. Pomału dodając mleko i olej wyrabiać elastyczne ciasto - mikserem minimum 10 minut, ręcznie 15.
Wysmarować miskę olejem, umieścić w niej ciasto, przykryć szczelnie folią i schować do lodówki na całą noc.
W dniu pieczenia:
wyciągnąć ciasto z lodówki, wyłożyć je na stolnicę podsypaną delikatnie mąką, chwilę powyrabiać (2 minuty), przykryć ściereczką na minimum 1h*, żeby trochę się ogrzało.
*ja czasami budzę się bardzo wcześnie rano (5-6), wykładam ciasto na stolnicę, żeby nie leżało w zimnej misce, wracam do łóżka, a ciasto czeka, aż wstanę np. do 8.
Ogrzane ciasto jeszcze raz ugniatać przez minutę, podzielić na dwie części.
Każdą z części rozciągnąć rękami na prostokąt o grubości około 0,5-0,7 cm, przełożyć na blachę z wyposażenia piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia.
Każdy z placków** przeciąć wzdłuż na 3 części, nie docinając do końca (zostawić 2 cm od góry nienacięte). Zaplatać warkocz.
Pozostawić pod ściereczką, do wyrośnięcia na 30-40 minut. Piec 35 minut w 175 stopniach, góra-dół. Można już zaglądać do chałek po 30 minutach.
** jeśli mamy małą rodzinę i dwie chałki to dla nas za dużo, proponuję z jednego placka zrobić chałkę, a z drugiego np. warkocz z wiśniami. Oba wypieki robi się z tego samego ciasta drożdżowego i można je piec razem.
Na Facebook znajdziecie nas TUTAJ
![]() |
Nowi My: Chałka wegańska |
0 komentarze: