Bigilla -pasta z bobu

By | lipca 15, 2017 Leave a Comment
Przygotowując się do urlopu, zawsze szukamy informacji o miejscach, które warto zobaczyć i przede wszystkim o potrawach wyróżniających odwiedzany region. W 2016 roku wakacje mieliśmy spędzić na Malcie, wiedzieliśmy, że słynie z potraw z królika, świeżych ryb i owoców morza, ftiry, o której już pisaliśmy, ale także ze wspaniałej pasty z bobu.

Pierwszy raz Bigillę przygotowaliśmy jeszcze przed wylotem na Maltę i bardzo nam posmakowała. W tym sezonie letnim nie mogło jej również zabraknąć. Jak ją jeść? Na wszystkie możliwe sposoby, np. jako dodatek do chleba, chrupkiego pieczywa, czy podczas imprez i pikników jako dip do krakersów.

bez mleka; bez jaj; bez orzechów; wegańskie; alkaliczne
Nowi My: Bigilla -pasta z bobu
Bigilla -pasta z bobu

Składniki:
  • 250 g bobu 
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka liści mięty 
  • 2 łyżki natki pietruszki 
  • ½ łyżeczki Srirachy lub ostrej papryki
  •  3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju lnianego 
  • 2 łyżki wody 
  • Sól 
Wykonanie:

Bóg ugotować na miękko -młodszy bób około 7 minut, starszy będzie potrzebował 12-15 minut.

Ugotowany bób obrać, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki poza solą i zblendować na gładki krem. Gęstość można regulować oliwą lub wodą.

Doprawić solą.

Nowi My: Bigilla -pasta z bobu

Nowi My: Birgilla -pasta z bobu

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: