Pierwszy raz Bigillę przygotowaliśmy jeszcze przed wylotem na Maltę i bardzo nam posmakowała. W tym sezonie letnim nie mogło jej również zabraknąć. Jak ją jeść? Na wszystkie możliwe sposoby, np. jako dodatek do chleba, chrupkiego pieczywa, czy podczas imprez i pikników jako dip do krakersów.
bez mleka; bez jaj; bez orzechów; wegańskie; alkaliczne
![]() |
Nowi My: Bigilla -pasta z bobu |
Składniki:
- 250 g bobu
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka liści mięty
- 2 łyżki natki pietruszki
- ½ łyżeczki Srirachy lub ostrej papryki
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju lnianego
- 2 łyżki wody
- Sól
Bóg ugotować na miękko -młodszy bób około 7 minut, starszy będzie potrzebował 12-15 minut.
Ugotowany bób obrać, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki poza solą i zblendować na gładki krem. Gęstość można regulować oliwą lub wodą.
Doprawić solą.
![]() |
Nowi My: Bigilla -pasta z bobu |
![]() |
Nowi My: Birgilla -pasta z bobu |
0 komentarze: