Tagliatelle z cukinią

By | lipca 16, 2017 Leave a Comment
Do dziś pamiętam zapach i to skojarzenie, kiedy Marta po raz pierwszy przygotowała dla nas Tagliatelle z cukinią. Po zapachu Sławek był przekonany, że na obiad będą owoce morza, za którymi Marta nie przepada. Jakie było zdziwienie, kiedy smak również przypominał frutti di mare, a wśród składników ich nie było.

To danie jedliśmy już wielokrotnie, a teraz kiedy jest sezon na młodą cukinię, nie może jej zabraknąć w naszym menu. Jeżeli nie lubicie owoców morza, to dodanie papryczki chilli zgubi ten smak.

bez orzechów; alkalicznie
Nowi My: Tagliatelle z cukinią
Tagliatelle z cukinią
obiad dla dwóch osób

Składniki:
  • 250 g świeżej tagliatelli* 
  • 1 młoda cukinia** 
  • Łyżka masła lub oliwy 
  • 1 ząbek czosnku 
  • Opcjonalnie kilka plasterków papryczki chilli 
  • Kilka pomidorków koktajlowych 
  • Sól 
  • Kilka kropli soku z cytryny 
*świeżą Tagliatelle można kupić w marketach, znajdziecie je w lodówkach. Jej zalętą jest smak i krótki czas gotowania (ok 3 minut). Jeśli używasz zwykłego makaronu, zacznij przygotowanie potrawy od nastawienia makaronu. Jeśli masz świeży, to postępuj zgonie z kolejnością w przepisie.

 **cukinii z marketu można zużyć w całości, ta z naszych ogródków może wymagać pozbycia się pestek.
Wykonanie:

Cukinię zetrzeć na grubych oczkach do miski.

Rozgrzać tłuszcz na patelni, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i ostrą papryczkę, smażyć przez minutę.

Dodać startą cukinię, po 2 minutach dodać sól i kilka kropli soku z cytryny.

Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do cukinii dodać ugotowany makaron, dodać pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, zamieszać i od razu nakładać.

Nowi My: Tagliatelle z cukinią

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: