To danie jedliśmy już wielokrotnie, a teraz kiedy jest sezon na młodą cukinię, nie może jej zabraknąć w naszym menu. Jeżeli nie lubicie owoców morza, to dodanie papryczki chilli zgubi ten smak.
bez orzechów; alkalicznie
![]() |
Nowi My: Tagliatelle z cukinią |
obiad dla dwóch osób
Składniki:
- 250 g świeżej tagliatelli*
- 1 młoda cukinia**
- Łyżka masła lub oliwy
- 1 ząbek czosnku
- Opcjonalnie kilka plasterków papryczki chilli
- Kilka pomidorków koktajlowych
- Sól
- Kilka kropli soku z cytryny
**cukinii z marketu można zużyć w całości, ta z naszych ogródków może wymagać pozbycia się pestek.
Cukinię zetrzeć na grubych oczkach do miski.
Rozgrzać tłuszcz na patelni, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i ostrą papryczkę, smażyć przez minutę.
Dodać startą cukinię, po 2 minutach dodać sól i kilka kropli soku z cytryny.
Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do cukinii dodać ugotowany makaron, dodać pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, zamieszać i od razu nakładać.
![]() |
Nowi My: Tagliatelle z cukinią |
0 komentarze: