Brukselka w sosie pomidorowym

By | grudnia 14, 2016 Leave a Comment
Brukselka to dla większości z nas mało przyjemne wspomnienie z dzieciństwa. Rodzice w trosce o nasze zdrowie próbowali przemycać nam to warzywo, jako dodatek do zupy, lub jako alternatywa surówek ugotowana do ziemniaków z kotletem. Brukselka jest skrzyżowaniem jarmużu z kapustą głowiastą i co mnie ostatnio zaskoczyło rosnące na „badylu”.

Brukselka zniechęca dorosłych często z powodu gorzkiego smaku, który na szczęście można wyeliminować. W Internecie można znaleźć kilka sposobów. My postanowiliśmy wsadzić ją na kilka dni do zamrażalnika, faktycznie pomógł sprawdzony sposób mojej mamy.  Dodatkowo wrzucamy ją do gotującej się już wody. Polecane jest również, aby nie przykrywać podczas gotowania pokrywką, gazy siarkowe będą uwalniać się swobodnie, zamiast wnikać do warzywa, nadając ten nieprzyjemny zapach i smak.

O właściwościach, przeciwwskazaniach i wielu witaminach, jakie nam dostarcza jedzenie brukselki, bez problemu dowiecie się z Internetu. Dajcie jeszcze jedną szansę brukselce i wykorzystajcie nasz przepis.

detoks; post dr. Dąbrowskiej; wegańskie; bez mleka; bez jaj; bez orzechów


Nowi My: brukselka w sosie pomidorowym
Brukselka w sosie pomidorowym:

Składniki:
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 marchewki
  • ½ korzenia pietruszki
  • 600-700g brukselki, którą mrozimy na co najmniej jedną noc
  • 1 liść laurowy
  • Szczypta mielonego ziela angielskiego
  • 1 pomidor*
  • 0,5 szklanki passaty, lub domowego przecieru/soku pomidorowego*-ja użyłam 100 ml domowego soku pomidorowego i 1/3 szklanki passaty z kartonika
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki, po szczypcie ostrej papryki, ziół prowansalskich, oregano, tymianku, bazylia
  • Sól, pieprz,
*pomidor i passatę/sok pomidorowy można zastąpić puszką pomidorów.

Wykonanie:
Rozgrzewamy patelnię, kroimy cebulę i czosnek w kostkę, następnie wrzucamy na patelnię. Po 2-3 minutach dodaję na patelnię słodką i ostrą paprykę, zioła prowansalskie, oregano, tymianek, bazylię. Po chwili podlewamy odrobiną gorącej wody. 
W międzyczasie obieram marchew i kroję w grubszą kostkę. Ścieram na grubych oczkach obraną pietruszkę i dodaję warzywa na patelnie. „Podsmażam” przez 2-3 minuty i wlewam 1,5 szklanki wody. Dodaję ziele angielskie i liść laurowy.
Gotuję wodę, dodaję łyżeczkę soli, dorzucam zamrożoną brukselkę i gotuję przez 5 minut (podobno od mrożenie pozbywamy się goryczy).
Ugotowaną już brukselkę przekładamy na patelnię do warzyw.
Jak marchewka jest już miękka, to dodajemy passatę/przecier/lub sok i obranego ze skórki, pokrojonego w kostkę pomidora. Wszystko razem dusimy jeszcze przez5 minut. Doprawiamy do smaku solą i ziołami. 


Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: