Brukselka zniechęca dorosłych często z powodu gorzkiego smaku, który na szczęście można wyeliminować. W Internecie można znaleźć kilka sposobów. My postanowiliśmy wsadzić ją na kilka dni do zamrażalnika, faktycznie pomógł sprawdzony sposób mojej mamy. Dodatkowo wrzucamy ją do gotującej się już wody. Polecane jest również, aby nie przykrywać podczas gotowania pokrywką, gazy siarkowe będą uwalniać się swobodnie, zamiast wnikać do warzywa, nadając ten nieprzyjemny zapach i smak.
O właściwościach, przeciwwskazaniach i wielu witaminach, jakie nam dostarcza jedzenie brukselki, bez problemu dowiecie się z Internetu. Dajcie jeszcze jedną szansę brukselce i wykorzystajcie nasz przepis.
detoks; post dr. Dąbrowskiej; wegańskie; bez mleka; bez jaj; bez orzechów
![]() |
Nowi My: brukselka w sosie pomidorowym |
Składniki:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 marchewki
- ½ korzenia pietruszki
- 600-700g brukselki, którą mrozimy na co najmniej jedną noc
- 1 liść laurowy
- Szczypta mielonego ziela angielskiego
- 1 pomidor*
- 0,5 szklanki passaty, lub domowego przecieru/soku pomidorowego*-ja użyłam 100 ml domowego soku pomidorowego i 1/3 szklanki passaty z kartonika
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki, po szczypcie ostrej papryki, ziół prowansalskich, oregano, tymianku, bazylia
- Sól, pieprz,
Wykonanie:
Rozgrzewamy
patelnię, kroimy cebulę i czosnek w kostkę, następnie wrzucamy na patelnię. Po 2-3
minutach dodaję na patelnię słodką i ostrą paprykę, zioła prowansalskie,
oregano, tymianek, bazylię. Po chwili podlewamy odrobiną gorącej wody.
W międzyczasie obieram marchew i kroję w grubszą kostkę. Ścieram na grubych oczkach
obraną pietruszkę i dodaję warzywa na patelnie. „Podsmażam” przez 2-3 minuty i
wlewam 1,5 szklanki wody. Dodaję ziele angielskie i liść laurowy.
Gotuję wodę, dodaję
łyżeczkę soli, dorzucam zamrożoną brukselkę i gotuję przez 5 minut (podobno od mrożenie
pozbywamy się goryczy).
Ugotowaną już brukselkę
przekładamy na patelnię do warzyw.
Jak marchewka jest
już miękka, to dodajemy passatę/przecier/lub sok i obranego ze skórki, pokrojonego w
kostkę pomidora. Wszystko razem dusimy jeszcze przez5 minut. Doprawiamy do smaku solą i
ziołami.
0 komentarze: