Nam wystarczyło spróbować sosu z patelni, żeby całkowicie pominąć etap robienia zdjęć. Nie byliśmy w stanie się im opanować.
bób;
![]() |
Nowi My: Kopytka alla carbonara z bobem |
Danie dla dwóch osób na obiad
Składniki:
- 350-400 g surowego bobu
- 1 łyżka soli do gotowania bobu
- 1 łyżka masła
- 150 g wędzonego boczku
- 1 duża szalotka
- 1 ząbek czosnku
- ~130 ml wody
- 100 ml słodkiej śmietany 30%
- 2 łyżki startego sera Grana Padano
- Kilka kropli soku z cytryny
- Kopytka-ilość według uznania-dla nas wystarcza pół porcji z tego przepisu
- 1 łyżka oleju do smażenia
Bób obmyć, wrzucić do gorącej wody, po 5 minutach wsypać łyżkę soli, gotować jeszcze 2 minuty. Ugotowany bób odlać na sitko, przelać zimną wodą-tylko, żeby nie parzył w ręce, następnie go obrać.
Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojony w kostkę boczek i szalotkę, chwilę smażyć.
Na drugiej patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażać kopytka.
Czosnek przecisnąć przez praskę bezpośrednio do podsmażonego boczku i szalotki, smażyć 2 min. Wlać gorącą wodę, gotować 2 min. Dodać śmietanę, gotować 2 min. Dodać obrany bób i starty ser, zamieszać. Dodać kilka kropli soku z cytryny. Jeśli boczek nie był słony, dodać sól- u nas nie było takiej potrzeby.
Na talerz wyłożyć usmażone kopytka i dodać sos. Opcjonalnie można posypać dodatkowo startym serem Grana Padano.
![]() |
Nowi My: Kopytka alla carbonara z bobem |
![]() |
Nowi My: Kopytka alla carbonara z bobem |
Bobową carbonarę zrobiłam 2 razy. Wyszła super. Dobrze pasuje intensywny słony smak boczku z delikatnym smakiem bobu.
OdpowiedzUsuńZa pierwszym razem rozgotowałam bób, więc sos wyszedł bardzo kremowy :-) śmietanę zastąpiłam jogurtem kozim za pierwszym razem, a za drugim miękkim serkiem kozim i odrobiną jogurtu koziego. Kluski miałam świeżą zrobione, więc ich nie odgrzewałam na patelni.