Ajvar z cukinii

By | stycznia 09, 2017 Leave a Comment
W trakcie postu warzywno-owocowego brakuje nam zwykle sosów do sałatek, kanapek. Dobrym rozwiązaniem jest domowy Ajvar, który można wykorzystać również jako dip do pokrojonych w paseczki surowych warzyw.

Poniższa propozycja odbiega od tego, który wykorzystujemy na co dzień, ale zgodnie z zaleceniami, stosują post dr. Dąbrowskiej, powinniśmy unikać bakłażanu  -dozwolonego natomiast w alkalicznym detoksie. Jako zamiennik zastosowaliśmy cukinię.

detoks; post dr. Dąbrowskiej; alkaliczny detoks; wegańskie
Nowi My: Ajvar z cukinii
Ajvar z cukinii

Składniki:

  • 3 papryki( u nas czerwone, czasami jedną dajemy żółtą)
  • 1 cukinia
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 marchewka
  • 3 ząbki czosnki
  • Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka i sok z cytryny

Wykonanie:

Pokroić nieobraną cukinię w talarki, rozłożyć na talerzu i posolić. Zostawić na 10-15 minut, żeby puściła sok. Paprykę pokroić na 3-4 części (można zrobić w nich dodatkowo nacięcia co kilka centymetrów, ułatwi to późniejsze obieranie).Marchewkę pokroić z grubsze plastry, ząbki czosnku zostawić w łupince, następnie obrać cebulę i przekroić ją tylko na pół. Opłukać cukinię pod bieżącą wodą.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termoobiegiem.

Warzywa ułożyć na blaszce z piekarnika, najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 30 minut. Poza cukinią, która będzie potrzebować dodatkowe 5 minut,wyciągnąć wszystkie warzywa z piekarnika. Gorąca paprykę przełożyć do miski, którą dobrze przykryć na około 10 minut. Po tym czasie wyciągać pojedynczo paprykę i obierać ze skórki. Następnie należy obierać cukinię i czosnek.

Wszystkie warzywa zblendować do pożądanej konsystencji -Ajvar nie musi być zblendowany na gładko.

Dosypać przyprawy do smaku. Na koniec skropić jeszcze cytryną. Przez około 3-4 dni można trzymać w lodówce i wykorzystywać jako sos, dip i dodatek do postnych potraw.
Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: