Za co lubimy tartę, za jej kruche i chrupkie ciasto, za to, że można zjeść ją na obiad i na kolację, a gdy najdzie nas ochota na słodkości poprzez dodanie owoców, zamieni się w pyszny deser.
Poniżej przepis na tartę z gotowanym burakiem i dwoma rodzajami sera.
#bez orzechów
![]() |
Nowi My: Tarta z ciasta francuskiego z burakiem |
Składniki:
- 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego
- ½ dużego ugotowanego buraka
- 3-4 suszone pomidory
- 50g sera halloumi*
- 50g sera zółtego np. gouda
- 4 łyżki szczypiorku
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 jajko
- Sól, pieprz, tymianek, oregano
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni z termoobiegiem. Ciasto francuskie wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia, zawinąć brzegi* i nakłuć widelcem.
* jeśli chcemy uzyskać fantazyjne brzegi, blacha powinna być mniejsza od ciasta francuskiego. U nas 20x30 cm
Pokroić buraka, suszone pomidory i halloumi w kostkę. Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach. Na cieście ułożyć pokrojone warzywa i ser, posypać szczypiorkiem.
W misce wymieszać jogurt z jajkiem i dodać po szczypcie przypraw. Przygotowanym sosem zalać ciasto z warzywami. Piec 25-30 minut.
Na Facebook znajdziecie nas TUTAJ
![]() |
Nowi My: Tarta z ciasta francuskiego z burakiem |
0 komentarze: