Tarta z ciasta francuskiego z burakiem

By | listopada 14, 2017 Leave a Comment
Tarta jest bardzo szybkim daniem, które można przygotować na wiele sposobów. Wystarczy w drodze do domu wejść do sklepu po ciasto francuskie i tak ja z pizzą dodać ulubione składniki.

Za co lubimy tartę, za jej kruche i chrupkie ciasto, za to, że można zjeść ją na obiad i na kolację, a gdy najdzie nas ochota na słodkości poprzez dodanie owoców, zamieni się w pyszny deser.

Poniżej przepis na tartę z gotowanym burakiem i dwoma rodzajami sera.

#bez orzechów
Nowi My: Tarta z ciasta francuskiego z burakiem
Tarta z ciasta francuskiego z burakiem 

Składniki:
  • 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego
  • ½ dużego ugotowanego buraka 
  • 3-4 suszone pomidory 
  • 50g sera halloumi* 
  • 50g sera zółtego np. gouda 
  • 4 łyżki szczypiorku 
  • 1 mały jogurt naturalny 
  • 1 jajko 
  • Sól, pieprz, tymianek, oregano 
*halloumi można zastąpić serem fetą lub po prostu użyć jednego typu sera- 100g żółtego. 

Wykonanie: 

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni z termoobiegiem. Ciasto francuskie wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia, zawinąć brzegi* i nakłuć widelcem.

* jeśli chcemy uzyskać fantazyjne brzegi, blacha powinna być mniejsza od ciasta francuskiego. U nas 20x30 cm

Pokroić buraka, suszone pomidory i halloumi w kostkę. Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach. Na cieście ułożyć pokrojone warzywa i ser, posypać szczypiorkiem.

W misce wymieszać jogurt z jajkiem i dodać po szczypcie przypraw. Przygotowanym sosem zalać ciasto z warzywami. Piec 25-30 minut.

Na Facebook znajdziecie nas TUTAJ

Nowi My: Tarta z ciasta francuskiego z burakiem

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: