Sos pomidorowy z chorizo jest świetną alternatywą dla kopytek 'alla carbonara z bobem. Do tego w tym przepisie poza bobem i chorizo niema innych składników, których trzeba długo szukać w sklepach. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, można jeść je bez dodatków, nam smakuje z kopytkami.
bez mleka; bez jaj; bez orzechów
![]() |
Nowi My: Pomidorowy sos z bobem i chorizo |
![]() |
Nowi My: Pomidorowy sos z bobem i chorizo |
Składniki:
- 350 g bobu
- 1 łyżeczka dozwolonego tłuszczu do smażenia
- 1 cebula
- 80 g chorizo
- 1 marchew
- Opcjonalnie ½ papryki czerwonej
- 150 ml gorącej wody
- Puszka pomidorów*
- Sól, chilli**
** jeśli chorizo jest pikantne, chilli może być zbędne
Wykonanie:
Bóg ugotować na miękko. Jeśli jest młody wystarczy 5-7 min, starszy będzie potrzebował 12-15 minut. Ugotowany bób obrać i odłożyć do miseczki.
Na głębokiej patelni rozpuścić tłuszcz, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, smażyć do zmięknięcia cebuli. Chorizo obrać, pokroić w grubszą kostkę i dodać do cebuli. Marchew obrać, pokroić w grubszą kostkę dodać na patelnię, jeśli używamy, dodać paprykę pokrojoną w grubsze kawałki i smażyć 2 minuty. Zalać danie gorąca wodą, gotować 7-8 minut, dodać pomidory z puszki, obrany bób, doprawić solą i chilli do smaku, gotować jeszcze 2-3 minuty.
Podawać z usmażonymi kopytkami np z tego przepisu TUTAJ.
![]() |
Nowi My: Pomidorowy sos z bobem i chorizo |
![]() |
Nowi My: Pomidorowy sos z bobem i chorizo |
0 komentarze: