Pomidorowy sos z bobem i chorizo

By | sierpnia 05, 2017 Leave a Comment
To już chyba ostatnia szansa na bób w tym roku. Powoli jest go w sklepach coraz mniej. Pod koniec lipca w przedszkolu u Filipa królowały kopytka, a u nas różne wersje sosów z bobem.

Sos pomidorowy z chorizo jest świetną alternatywą dla kopytek 'alla carbonara z bobem. Do tego w tym przepisie poza bobem i chorizo niema innych składników, których trzeba długo szukać w sklepach. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, można jeść je bez dodatków, nam smakuje z kopytkami.

bez mleka; bez jaj; bez orzechów
Nowi My: Pomidorowy sos z bobem i chorizo

Nowi My: Pomidorowy sos z bobem i chorizo
Pomidorowy sos z bobem i chorizo

Składniki:

  • 350 g bobu 
  • 1 łyżeczka dozwolonego tłuszczu do smażenia 
  • 1 cebula 
  • 80 g chorizo 
  • 1 marchew 
  • Opcjonalnie ½ papryki czerwonej 
  • 150 ml gorącej wody 
  • Puszka pomidorów* 
  • Sól, chilli** 
*Użyliśmy małe pomidorki z puszki 

** jeśli chorizo jest pikantne, chilli może być zbędne

Wykonanie: 

Bóg ugotować na miękko. Jeśli jest młody wystarczy 5-7 min, starszy będzie potrzebował 12-15 minut. Ugotowany bób obrać i odłożyć do miseczki.

Na głębokiej patelni rozpuścić tłuszcz, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, smażyć do zmięknięcia cebuli. Chorizo obrać, pokroić w grubszą kostkę i dodać do cebuli. Marchew obrać, pokroić w grubszą kostkę dodać na patelnię, jeśli używamy, dodać paprykę pokrojoną w grubsze kawałki i smażyć 2 minuty. Zalać danie gorąca wodą, gotować 7-8 minut, dodać pomidory z puszki, obrany bób, doprawić solą i chilli do smaku, gotować jeszcze 2-3 minuty.

Podawać z usmażonymi kopytkami np z tego przepisu TUTAJ.

Nowi My: Pomidorowy sos z bobem i chorizo

Nowi My: Pomidorowy sos z bobem i chorizo


Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: