Tagliatelle z kurkami

By | września 04, 2017 Leave a Comment
Kurki kojarzą nam się z latem. Pierwsze dostępne są już w czerwcu, wtedy też Sławek podczas zakupów często dzwoni i pyta "czy może kupić kurki, a może zrobimy je na obiad".

Czy kurki mają jakąś wadę? Tak jedną, ich mycie zabiera trochę czasu, bo piasek dostaje się między blaszki, ale za to ich smak wynagradza, trud włożony w przygotowanie.

bez orzechów; alkaliczne
Nowi My: Tagliatelle z kurkami
Tagliatelle z kurkami

Składniki:
  • 200g kurek 
  • 250g świeżego makaronu tagliatella* 
  • ~50g masła 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2 dymki wraz ze szczypiorem (ok 2*10cm) 
  • Kilka kawałków papryczki Chilli
  • Opcjonalnie: 1 łyżka natki pietruszki 
*świeżą Tagliatelle można kupić w marketach, znajdziecie ją w lodówkach. Jej zaletą jest smak i krótki czas gotowania (ok 3 minut).

Wykonanie: 

Oczyścić kurki, te większe pokroić na mniejsze kawałki.

W osolonej wodzie ugotować makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na patelni rozpuścić masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dymkę wraz ze szczypiorem pokroić drobno i dodać na patelnię. Jeśli używamy chilli, dodać drobno pokrojone. Smażyć 2 minuty.

Dodać oczyszczone kurki i smażyć jeszcze 3 minuty.

Dodać natkę pietruszki i ugotowany makaron, wymieszać i od razu podawać do jedzenia.

Na Facebook znajdziecie nas TUTAJ

Nowi My: Tagliatelle z kurkami

Nowi My: Tagliatelle z kurkami

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: