Mozzarella na grillowanym bakłażanie

By | października 31, 2017 Leave a Comment
Tylko raz zamówiliśmy na przystawkę mozzarellę i już na zawsze zawładnęła nasze podniebienia.
Gdybyśmy nie dali pełnej dowolności kucharzowi do przygotowania naszego startera, to pewnie sami nie wybralibyśmy mozzarelli z karty, a była wspaniała.

Od tego czasu Marta przygotowała dla nas już kilka wersji, a jeśli Wy jeszcze nie próbowaliście, to naprawdę warto. Jest tylko jeden warunek, mozzarella musi być dobrej jakości, najlepiej żeby była to 'di Bufala', a jeśli macie możliwość kupić 'Burrata' to będziecie rozpływać się w smaku jej delikatnością.

bez jajek; bez orzechów; alkaliczne
Nowi My: Mozzarella na grillowanym bakłażanie

Nowi My: Mozzarella na grillowanym bakłażanie
Mozzarella na grillowanym bakłażanie
Porcja dla dwóch osób

Składniki:
  • 1 mały bakłażan 
  • 3-4 suszone pomidory-najlepiej nie z zalewy 
  • Kilka listków mięty 
  • Kulka mozzarelli-polecamy 'Buffalo', a najlepsza będzie 'Burrata' 
  • Kiełki 
Oliwa cytrynowa:
  • 6 łyżek oliwy 
  • 1/3 cytryny 
  • skórka z cytryny ok 1/3 z naszego kawałka 
  • 1 trawa cytrynowa świeża lub ½ łyżeczki suszonej 
  • Sól 
Wykonanie: 

Bakłażan pokroić w plastry o grubości  1,5cm, posolić i odstawić na 15 minut. Po tym czasie obmyć bakłażan, wysuszyć i grillować po 6 minut z każdej ze stron, w trakcie grillowania posolić.

Bakłażan ostudzić i pokroić w 1cm paski.

Oliwa cytrynowa
Do małego rondla wlać oliwę, sok z cytryny, dodać skórkę z cytryny (nie trzeba ścierać, należy tak ją obrać, aby miała jak najmniej białej błony), trawę cytrynową, sól, i podgrzać. Całość smażyć około 5 minut. Odstawić do wystygnięcie. Przelać przez sitko, jeśli trawa była suszona, a jeśli świeża to wystarczy ją wyciągnąć wraz ze skórką cytryny.

Na 2 talerzach układać pokrojony w paski bakłażana, dodać pokrojone w paski suszone pomidory, posypać listkami mięty. Mozzarellę przekroić na pół i ułożyć na bakłażanie (pół na każdy talerz). Polać oliwą cytrynową, posypać kiełkami.

Na Facebook znajdziecie nas TUTAJ

Nowi My: Mozzarella na grillowanym bakłażanie

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: