Gdybyśmy nie dali pełnej dowolności kucharzowi do przygotowania naszego startera, to pewnie sami nie wybralibyśmy mozzarelli z karty, a była wspaniała.
Od tego czasu Marta przygotowała dla nas już kilka wersji, a jeśli Wy jeszcze nie próbowaliście, to naprawdę warto. Jest tylko jeden warunek, mozzarella musi być dobrej jakości, najlepiej żeby była to 'di Bufala', a jeśli macie możliwość kupić 'Burrata' to będziecie rozpływać się w smaku jej delikatnością.
bez jajek; bez orzechów; alkaliczne
![]() |
Nowi My: Mozzarella na grillowanym bakłażanie |
![]() |
Nowi My: Mozzarella na grillowanym bakłażanie |
Porcja dla dwóch osób
Składniki:
- 1 mały bakłażan
- 3-4 suszone pomidory-najlepiej nie z zalewy
- Kilka listków mięty
- Kulka mozzarelli-polecamy 'Buffalo', a najlepsza będzie 'Burrata'
- Kiełki
- 6 łyżek oliwy
- 1/3 cytryny
- skórka z cytryny ok 1/3 z naszego kawałka
- 1 trawa cytrynowa świeża lub ½ łyżeczki suszonej
- Sól
Bakłażan pokroić w plastry o grubości 1,5cm, posolić i odstawić na 15 minut. Po tym czasie obmyć bakłażan, wysuszyć i grillować po 6 minut z każdej ze stron, w trakcie grillowania posolić.
Bakłażan ostudzić i pokroić w 1cm paski.
Oliwa cytrynowa
Do małego rondla wlać oliwę, sok z cytryny, dodać skórkę z cytryny (nie trzeba ścierać, należy tak ją obrać, aby miała jak najmniej białej błony), trawę cytrynową, sól, i podgrzać. Całość smażyć około 5 minut. Odstawić do wystygnięcie. Przelać przez sitko, jeśli trawa była suszona, a jeśli świeża to wystarczy ją wyciągnąć wraz ze skórką cytryny.
Na 2 talerzach układać pokrojony w paski bakłażana, dodać pokrojone w paski suszone pomidory, posypać listkami mięty. Mozzarellę przekroić na pół i ułożyć na bakłażanie (pół na każdy talerz). Polać oliwą cytrynową, posypać kiełkami.
Na Facebook znajdziecie nas TUTAJ
![]() |
Nowi My: Mozzarella na grillowanym bakłażanie |
0 komentarze: