Nasza propozycja została przygotowana i podana na wzór słynnej włoskiej Caprese, tylko tym razem mozzarella została zastąpiona bakłażanem. Bardzo ciekawe połączenie smaków, może zaskoczyć niejednego miłośnika śródziemnomorskiej kuchni.
bez mleka; bez jajek; bez orzechów; alkaliczne; wegańskie
![]() |
Nowi My: Sałatka Caprese z grillowanego bakłażana |
Porcja dla dwóch osób
Składniki:
- 1 średniej wielkości bakłażan
- 1 większy pomidor
- kilka listków świeżej bazylii
- opcjonalnie: łyżka kaparów
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- ocet balsamiczny
- zioła prowansalskie, oregano, sól
Bakłażan pokroić w 0,5 cm paski, ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej i posolić, następnie grillować każdą ze stron 3-4 minuty. Ostudzić bakłażan.
W międzyczasie pomidor pokroić w plastry. Umyć liście bazylii.
Na talerzu układać na przemian plaster bakłażana i pomidor oraz listek bazylii.
Jeśli używamy kaparów, posypać nimi sałatkę.
Całość polać oliwą i octem balsamicznym do smaku. Posypać ziołami.
Sól najlepiej dodać tuż przed podaniem lub postawić na stole obok sałatki (żeby pomidory nie puściły soku).
Na Facebook znajdziecie nas TUTAJ
![]() |
Nowi My: Sałatka Caprese z grillowanego bakłażana |
0 komentarze: