Sałatka Caprese z grillowanego bakłażana

By | listopada 21, 2017 Leave a Comment
Miłośników warzyw i osoby na dietach bezmlecznych nie będzie trzeba długo przekonywać do sałatki z grillowanego bakłażana.

Nasza propozycja została przygotowana i podana na wzór słynnej włoskiej Caprese, tylko tym razem mozzarella została zastąpiona bakłażanem. Bardzo ciekawe połączenie smaków, może zaskoczyć niejednego miłośnika śródziemnomorskiej kuchni.

bez mleka; bez jajek; bez orzechów; alkaliczne; wegańskie
Nowi My: Sałatka Caprese z grillowanego bakłażana
Sałatka Caprese z grillowanago bakłażana
Porcja dla dwóch osób

Składniki:
  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • 1 większy pomidor
  • kilka listków świeżej bazylii
  • opcjonalnie: łyżka kaparów
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • zioła prowansalskie, oregano, sól
Wykonanie:

Bakłażan pokroić w 0,5 cm paski, ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej i posolić, następnie grillować każdą ze stron 3-4 minuty. Ostudzić bakłażan.

W międzyczasie pomidor pokroić w plastry. Umyć liście bazylii.

Na talerzu układać na przemian plaster bakłażana i pomidor oraz listek bazylii.
Jeśli używamy kaparów, posypać nimi sałatkę.

Całość polać oliwą i octem balsamicznym do smaku. Posypać ziołami.
Sól najlepiej dodać tuż przed podaniem lub postawić na stole obok sałatki (żeby pomidory nie puściły soku).

Na Facebook znajdziecie nas TUTAJ
Nowi My: Sałatka Caprese z grillowanego bakłażana
Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: