Placuszki z makiem to dobra alternatywa dla miłośników popularnych pancakes'ów i racuchów z jabłkami. Jeżeli lubicie śniadania na słodko, to zapomnijcie przez chwilę o gofrach i naleśnikach, bo placuszki z makiem robi się bardzo szybko i co ważne praktycznie bez tłuszczu. My, jak wiecie, zwracamy na to szczególną uwagę.
Podczas smażenia, w mieszkaniu unosi się zapach wanilii i delikatnie cynamon. Pierwsze skojarzenie? Tak, to święta Bożego Narodzenia.
bez mleka; bez orzechów; alkaliczne;
![]() |
Nowi My: Placuszki z makiem |
Porcja około 17 placków -dla 2 osób na śniadanie
Składniki:
- 2 jajka-temperatura pokojowa
- Szczypta soli
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 100ml mleka roślinnego np owsianego
- 60ml mleczka kokosowego z puszki
- 60ml wody gazowanej
- ½ szkl otrąb owsianych stabilizowanych
- ½ szkl mąki pszennej (np.tortowej)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ¾ łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżka maku
- 1 łyżka oleju do masy i trochę do smażenia
- Opcjonalnie: skórka z ¼ pomarańczy
*Żeby rano szybko przygotować placuszki, polecam wyciągnąć dzień wcześniej jajka z lodówki. W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Rano wystarczy ubić białko, połączyć składniki mokre z suchymi i masa będzie gotowa w 10-15 min.
Oddzielić białka od żółtek.
Białka ubijać na sztywną pianę ze szczyptą soli.
W drugiej misce wymieszać żółtka z pozostałymi składnikami. Dodać do masy ubite białka i wymieszać łyżką tylko do połączenia.
Na rozgrzaną patelnię wlać kroplę oleju i rozprowadzić pędzlem. Nakładać masę po jednej łyżce stołowej na placek, smażyć 2-3 minuty z każdej ze stron.
Na Facebook znajdziecie nas TUTAJ
![]() |
Nowi My: Placuszki z makiem |
0 komentarze: