Placuszki z makiem

By | grudnia 10, 2017 Leave a Comment
Świąteczny klimat możemy w szybki sposób zapewnić sobie przez cały rok.

Placuszki z makiem to dobra alternatywa dla miłośników popularnych pancakes'ów i racuchów z jabłkami. Jeżeli lubicie śniadania na słodko, to zapomnijcie przez chwilę o gofrach i naleśnikach, bo placuszki z makiem robi się bardzo szybko i co ważne praktycznie bez tłuszczu. My, jak wiecie, zwracamy na to szczególną uwagę.

Podczas smażenia, w mieszkaniu unosi się zapach wanilii i delikatnie cynamon. Pierwsze skojarzenie? Tak, to święta Bożego Narodzenia.

bez mleka; bez orzechów; alkaliczne;
Nowi My: Placuszki z makiem
Placuszki z makiem 
Porcja około 17 placków -dla 2 osób na śniadanie

Składniki:
  • 2 jajka-temperatura pokojowa 
  • Szczypta soli 
  • 2 łyżki ksylitolu 
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego 
  • 100ml mleka roślinnego np owsianego 
  • 60ml mleczka kokosowego z puszki 
  • 60ml wody gazowanej 
  •  ½ szkl otrąb owsianych stabilizowanych 
  • ½ szkl mąki pszennej (np.tortowej) 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • ¾ łyżeczki cynamonu 
  • 2 łyżki wiórków kokosowych 
  • 1 łyżka maku 
  • 1 łyżka oleju do masy i trochę do smażenia
  • Opcjonalnie: skórka z ¼ pomarańczy 
Wykonanie: 

*Żeby rano szybko przygotować placuszki, polecam wyciągnąć dzień wcześniej jajka z lodówki. W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Rano wystarczy ubić białko, połączyć składniki mokre z suchymi i masa będzie gotowa w 10-15 min. 

Oddzielić białka od żółtek.

Białka ubijać na sztywną pianę ze szczyptą soli.

W drugiej misce wymieszać żółtka z pozostałymi składnikami. Dodać do masy ubite białka i wymieszać łyżką tylko do połączenia.

Na rozgrzaną patelnię wlać kroplę oleju i rozprowadzić pędzlem. Nakładać masę po jednej łyżce stołowej na placek, smażyć 2-3 minuty z każdej ze stron.

Na Facebook znajdziecie nas TUTAJ
Nowi My: Placuszki z makiem

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: