Ciasto drożdżowe to bardzo dobra forma przekąski w podróży z alergikiem, któremu nie można kupić w sklepie klasycznej bułki albo pączka. Wyjeżdżając na urlop, zawsze dla Filipa zabieramy jakieś słodkie przekąski, taka gwiazda to też dobre rozwiązanie.
![]() |
Nowi My: Gwiazda makowa |
![]() |
Nowi My: Gwiazda makowa |
Makowa gwiazda
Składniki:
- 500g jasnej mąki orkiszowej typ 650
- 250ml mleka roślinnego lub ostatecznie wody (jeśli żadne mleko nie jest dozwolone)
- 20g świeżych drożdży lub 7g instant (polecane na nocne wyrastanie)**
- 0,5 łyżeczki cukru trzcinowego (do zaczynu)
- 3 łyżki ksylitolu lub cukier trzcinowy
- Szczypta soli
- ¼ szkl. oleju np. rzepakowego
- 400g masy makowej, 2/3 masy makowej z przepisu na "Pierogi z makiem" (link do przepisu)
Ciasto:
Zaczyn: drożdże o temperaturze pokojowej rozkruszamy, dodajemy 0,5 łyżeczki cukru i mieszamy z 50ml letniego mleka, odstawiamy pod przykryciem na około 15 min.*
W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę, szczyptę soli, ksylitol.
Odstany (po 15 minutach) zaczyn dodajemy do suchych składników, mieszamy delikatnie łyżką, następnie dodajemy stopniowo pozostałe mleko i olej, wyrabiamy ręką około 10-15 min. Jeśli ktoś ma mikser, pomaga sobie mikserem, jednak polecam etap łączenia składników (pierwsze 3 minuty) wykonać ręcznie.
Do miski wysmarowanej olejem przekładamy ciasto, przykrywamy talerzem i odstawiamy do podwojenia objętości (jak ciasto jest dobrze wyrobione i mamy ciepło w mieszkaniu, to wystarczy godzina, w przeciwnym razie może być potrzebne 1,5h).
*Jeśli używamy drożdży instant, to nie robimy zaczynu, tylko dodajemy je do mąki i cały płyn wraz z olejem dodajemy stopniowo. Można wyrabiać od początku mikserem przez 8 minut.
**Jeśli chcemy nastawić ciasto na nocne wyrastanie, to polecam użyć drożdży instant i zaraz po wyrobieniu ciasta, wstawić je pod przykryciem do lodówki. Rano wyciągamy ciasto z lodówki i ogrzewamy przez około 1,5-2h.
Składanie gwiazdy wykonujemy (zgodnie z zaleceniem na kwestiasmaku.com):
Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 4 części.
Na posypanej mąką stolnicy wałkujemy pierwszy placek na grubość około 0,5 cm. Przekładamy go na dużą blachę (polecam z wyposażenia piekarnika), wyłożoną papierem. Smarujemy 1/3 masy makowej.
Wałkujemy kolejny placek, przekładamy na poprzedni wysmarowany masą. Smarujemy 1/3 masy.
Wałkujemy kolejny placek, smarujemy pozostałą masę i wałkujemy ostatni placek i układamy go na górze. Teraz mamy 4 placki drożdżowe przełożone masą makową. Sklejamy te placki na brzegu (na całym okręgu).
Kroimy ciasto na 16 części, pozostawiając na środku nienacięty okrąg. Ja położyłam sobie na środku ciasta nakrętkę od słoika po majonezie i cięłam do jej brzegu.
Teraz będziemy zakręcać każdy z szesnastu końców. Zaczynamy od pierwszego kawałka, okręcając go dwa razy w prawo, kolejny kawałek po prawej stronie okręcamy dwa razy w lewo. Te dwa okręcone kawałki sklejamy ze sobą na końcu -w ten sposób powstaje nam jeden promyk ramię gwiazdy.
Postępujemy tak z pozostałymi kawałkami, na końcu powstanie nam gwiazda z 8 ramionami.
Pozostawiamy ciasto pod przykryciem do podrośnięcia na 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik góra dół do 180 stopni. Wyrośniętą gwiazdę wstawimy do piekarnika i pieczemy 25 minut.
Ciasto po wystygnięciu można polać lukrem z ksylitolu: 1/3 szklanki ksylitolu zmielić w młynku do kawy na puder, dodać 1-2 łyżki gorącej wody + sok z grubego plastra cytryny).
Na Facebook znajdziecie nas TUTAJ
![]() |
Nowi My: Gwiazda makowa - przed pieczeniem |
0 komentarze: