Faszerowane kociołki z cukinii

By | maja 03, 2017 Leave a Comment
Kończysz post i nagle w głowie pojawia się pustka, bo przez cały okres, częściej bądź rzadziej powraca myśl, jakie to wspaniałe rzeczy będziemy jeść. Tego dnia okazuje się, że choć dostępna jest dla nas pełna lista warzyw i owoców, oraz w zależności od długości postu inne produkty, to ciężko coś zjeść. Trzeba uważać, żeby pierwszy posiłek nie zakończył się bólem brzucha.

Okrągłe cukinie kupiliśmy jeszcze w trakcie postu. Czekały na nas w lodówce przez kilka dni, żeby zachwycić nas sobą w połączeniu z kaszą jaglaną. Pozostałe składniki pokrywają się z wytycznymi postu Dąbrowskiej, więc jeśli pominie się w przepisie kaszę, to wyjdzie danie postne.

po detoksie; opcja na detoks; post dr. Dąbrowskiej; alkaliczny detoks; bez mleka; bez jajek; bez orzechów; bez glutenu; wegańskie

Nowi My: Faszerowane kociołki z cukinii
Faszerowane kociołki z cukinii
Danie na wyjście z diety dr. Dąbrowskiej i nie tylko.

Składniki:
  • 6 małych okrągłych cukinii 
  • 1 czerwona cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • Po dużej szczypcie: tymianku, oregano, bazylii, papryki wędzonej 
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej 
  • 1 średniej wielkości marchewka 
  • 80-100 g dyni 
  • ¼ czerwonej papryki 
  • 1 łyżka natki pietruszki 
  • ~150 ml domowego przecieru pomidorowego lub Passaty 
  • 5-7 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej 
  • Sól, pieprz, ostra papryka 
Wykonanie:

Wydrążyć cukinie: ściąć górną jej część i łyżeczką wyciągnąć środek (tylko tę część z pestkami), zachować miąższ.

Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię, „podsmażać” 3 minuty.

Czosnek pokroić drobno, dodać do cebuli. Dodać tymianek, oregano, bazylię, paprykę wędzoną i słodką, smażyć 1 minutę, co chwilę mieszając, żeby nie przypalić przypraw*. Podlać odrobiną gorącej wody.

*Jeśli danie nie jest robione na wyjściu z diety lub tłuszcze zostały już wprowadzone, można użyć do smażenia 2 łyżek oliwy.

Marchew i dynię pokroić w kostkę, dodać na patelnię wraz z wyciągniętym miąższem z cukinii. Smażyć 5 minut, w razie potrzeby podlać gorącą wodą.

Paprykę pokroić w grubszą kostkę, dodać na patelnię wraz z natką pietruszki. Smażyć kolejne 5 minut. Dodać 50-70 ml wody i przecier pomidorowy, dusić 5 minut, doprawić solą, pieprzem i papryką.

Wyłączyć gaz, dodać ugotowaną kaszę jaglaną.

Faszerować dynie i przykryć ściętymi kapeluszami. Piec w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni z termoobiegiem, około 25 minut, po tym czasie można zwiększyć temperaturę do 200st i piec jeszcze 10 minut.

Nowi MY
Nowi My: Faszerowane kociołki z cukinii

Nowi My: Faszerowane kociołki z cukinii

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: