Sam nie wiem, dlaczego tak długo nie pojawił się tu przepis? Być może, danie jest zbyt oczywiste i każdy potrafi je na swój sposób przygotować? Uważam, że czasem warto spróbować, jak jedzą inni i dlatego zapraszamy Was na naszą wersję, tylko na początek ugotujcie trochę mniej niż my.
Jak wiecie, coraz częściej Sławek gotuje sam, ale z przepisów Marty i to chyba też powód, żeby leczo postne, znalazło tu swoje miejsce.
bez mleka; bez jaj; bez orzechów; wegańskie; detoks; post dr. Dąbrowskiej; post warzywno-owocowy; alkaliczny detoks
![]() |
Nowi My: Leczo postne |
Duża porcja, w sam raz żeby zawekować ze 2-3 litrowe słoiki
Składniki:
- 2-3 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 6 cukinii marketowych
- 2 duże papryki
- 400 ml domowego przecieru domowego*
- Kilka gałązek natki pietruszki
- Liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- Po 1 łyżeczce: słodkiej papryki, kurkumy, czosnku niedźwiedziego
- Po pół łyżeczki: tymianku, kminu rzymskiego, papryki wędzonej
- Sól, pieprz, ostra papryka
Wykonanie:
Na suchej, rozgrzanej patelni, „podsmażać” 3 minuty pokrojoną w grubszą kostkę cebulę, czosnek.
Dodać marchewkę pokrojoną w pół talarki. Wsypać wszystkie przyprawy poza czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem. Smażyć przez 1-2 minuty, uważając, żeby przyprawy się nie przypaliły. Podlać odrobiną wody.
Dodać cukinię pokrojoną w grubszą kostkę, dusić 30 minut.
Dodać paprykę pokrojoną w grubszą kostkę, dusić 10 minut.
Dodać przecier pomidorowy, czosnek niedźwiedzi, doprawić solą, pieprzem i papryką ostrą.
Do wekowania nakładać gorące, gotujące się danie. Od razu zakręcić i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.
Nowi My
![]() |
Nowi My: Leczo postne |
0 komentarze: