Zupa dostarczy nam wiele witamin i da też dużo ciepła, w zarówno pochmurny, jak i deszczowy dzień. A wszystko to za sprawą dużej ilości warzyw i ziół.
bez mleka; bez jajek; bez orzechów; wegańskie; alkaliczne
![]() |
| Nowi My: Zupa szparagowa z kuminem |
Składniki:
- 1,5 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 7 cm białej części pora
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 pietruszka
- Pół mniejszego batata
- Po 3/4 łyżeczki: suszonej kolendry, tymianku, kuminu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1,5l wody
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 250 g pieczarek
- 100 g zielonej fasolki szparagowej
- ½ średniej wielkości czerwonej papryki
- 150-200 ml domowego przecieru pomidorowego (soku pomidorowego lub passaty)
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 garście czerwonej soczewicy
- Sól, pieprz, opcjonalnie ostra papryka
- Tłuszcz do smażenia (około 2 łyżeczki)-olej rzepakowy lub kokosowy; nie dla wegan: smalec lub masło klarowane
Na rozgrzanej patelni, rozpuścić dozwolony tłuszcz, dodać cebulę i czosnek drobno pokrojone, smażyć 5 minut.
Dodać por, marchew i pietruszkę pokrojone w pół-talarki, batata w kostkę, smażyć 3 minuty.
Dodać przyprawy (kolendrę, tymianek, kumin, paprykę), smażyć 2 minuty, mieszając co chwilę, żeby przyprawy się nie przypaliły.
Podsmażone warzywa przełożyć do garnka i zalać gorącą wodą, przepłukać tą wodą patelnię.
Dodać liść laurowy i ziele angielskie, gotować na wolnym ogniu.
Pieczarki pokroić w grubszą kostkę i podsmażyć na tłuszczu. Dodać do garnka z zupą.
Zieloną fasolkę obrać i pokroić na 3, dodać do zupy. Paprykę pokroić w grubszą kostkę, dodać do zupy.
Wlać przecier pomidorowy, dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki.
Soczewice przepłukać dwukrotnie, dodać do zupy. Od tego czasu gotować jeszcze 10 minut.
Przyprawić solą, pieprzem i opcjonalnie ostrą papryką.
![]() |
| Nowi My: Zupa szparagowa z kuminem |


0 komentarze: