Zupa szparagowa z kuminem

By | maja 11, 2017 Leave a Comment
Zbliża się połowa maja, a pogoda w tym roku nas nie rozpieszcza. Zamiast myśleć o przepysznym chłodniku z botwinki, wciąż wymyślamy nowe smaki, rozgrzewające nas od środka.

Zupa dostarczy nam wiele witamin i da też dużo ciepła, w zarówno pochmurny, jak i deszczowy dzień. A wszystko to za sprawą dużej ilości warzyw i ziół.

bez mleka; bez jajek; bez orzechów; wegańskie; alkaliczne
Nowi My: Zupa szparagowa z kuminem
Zupa szparagowa z kuminem

Składniki:
  • 1,5 cebuli 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 7 cm białej części pora 
  • 2 średniej wielkości marchewki 
  • 1 pietruszka 
  • Pół mniejszego batata 
  • Po 3/4 łyżeczki: suszonej kolendry, tymianku, kuminu 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej 
  • 1,5l wody 
  • 1 liść laurowy 
  • 2 ziarenka ziela angielskiego 
  • 250 g pieczarek 
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej 
  • ½ średniej wielkości czerwonej papryki 
  • 150-200 ml domowego przecieru pomidorowego (soku pomidorowego lub passaty) 
  • 2 łyżki natki pietruszki 
  • 2 garście czerwonej soczewicy 
  • Sól, pieprz, opcjonalnie ostra papryka 
  • Tłuszcz do smażenia (około 2 łyżeczki)-olej rzepakowy lub kokosowy; nie dla wegan: smalec lub masło klarowane 
Wykonanie:

Na rozgrzanej patelni, rozpuścić dozwolony tłuszcz, dodać cebulę i czosnek drobno pokrojone, smażyć 5 minut.

Dodać por, marchew i pietruszkę pokrojone w pół-talarki, batata w kostkę, smażyć 3 minuty.
Dodać przyprawy (kolendrę, tymianek, kumin, paprykę), smażyć 2 minuty, mieszając co chwilę, żeby przyprawy się nie przypaliły.

Podsmażone warzywa przełożyć do garnka i zalać gorącą wodą, przepłukać tą wodą patelnię.
Dodać liść laurowy i ziele angielskie, gotować na wolnym ogniu.

Pieczarki pokroić w grubszą kostkę i podsmażyć na tłuszczu. Dodać do garnka z zupą.

Zieloną fasolkę obrać i pokroić na 3, dodać do zupy. Paprykę pokroić w grubszą kostkę, dodać do zupy.

Wlać przecier pomidorowy, dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki.

Soczewice przepłukać dwukrotnie, dodać do zupy. Od tego czasu gotować jeszcze 10 minut.
Przyprawić solą, pieprzem i opcjonalnie ostrą papryką.

Nowi My: Zupa szparagowa z kuminem

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: