W Święta Bożego Narodzenia mak pojawia się w wielu domach w kutii i ciastach. Marta w tym roku przygotowała dla nas ciasto makowe i pierogi orkiszowe z makiem. To był świetny pomysł, pierogi bardzo wszystkim smakowały. Za rok będziemy o nie prosić.
bez orzechów; bez mleka; bez jaj; bez cukru
![]() |
Nowi My: Pierogi z makiem |
Składniki do masy makowej:
Do pierogów użyliśmy ok. 1/3 masy makowej, resztę wykorzystaliśmy do ciasta, można również zamrozić.
- 300g maku
- 250g bakalii (suszone morele, śliwki, rodzynki)
- 2 łyżki siemienia lnianego (niemielonego)
- ~100g gęstego, prawdziwego miodu(1/3-1/4 szklanki)
- ~40g bezmlecznej margaryny/ lub masła klarowanego -jeśli ktoś może
- ~sok i starta skórka z ¼ pomarańczy -można śmiało zwiększyć nawet do całej pomarańczy
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Opcjonalnie dla osób bez alergii:
- ekstrakt migdałowy, Amarretto do smaku
- ~50g orzechów
Wykonanie masy makowej:
Mak zalać wodą, przepłukać i odlać, pozbywając się farfocli, które wypłyną na powierzchnię.
Zalać wody ok. 2-3 cm ponad mak. Gotować przez 30 min.
Zalać wody ok. 2-3 cm ponad mak. Gotować przez 30 min.
Odlać nadmiar wody, można w tym celu użyć bardzo gęste sitko.
Jak mak trochę przestygnie, zmielić go dwukrotnie w maszynce. Po tym etapie mamy ok. 470g maku.
W międzyczasie pokroić suszone bakalie, oprócz rodzynek,
które zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na 10-15 minut.
Zmielony mak przełożyć na patelnię i przez około 5 min odparować ewentualny nadmiar wody. Następnie dodać margarynę, miód, ekstrakty, sok i skórkę z
pomarańczy. Jak tylko miód i margaryna się roztopią, wymieszać mak, wyłączamy i ostudzić.
Dodać bakalie i siemie lniane.
Dodać bakalie i siemie lniane.
Składniki na ciasto orkiszowe do pierogów:
- 330g mąki orkiszowej typ 650
- Szczypta soli
- 190-200 ml wrzącej wody, zaraz po zagotowaniu
- 15-20g oleju rzepakowego
- ~200g masy makowej własnej produkcji z powyższego przepisu. Potrzebna ilość zależy od naszych umiejętności w nakładaniu farszu do pierogów.
Wykonanie ciasta na pierogi:
Do mąki orkiszowej wymieszanej z solą, pomału wlać wrzącą
wodę z olejem i mieszać łyżką (żeby się nie oparzyć). Z ciasta ulepić zwartą
kulę i wyrabiać około 10 minut. Odłożyć wyrobione ciasto na stolnicę wysypaną mąką, przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut.
Na posypanej mąką stolnicy, wałkować ciasto na niezbyt
cienkie placki. Wyciąć szklanką krążki, nakładać masę makową na każdy krążek i lepić pierogi. Gotować w delikatnie osolonej wodzie, po wypłynięciu przez około 2 minuty.
Podajemy ze stopionym masłem, a dla alergików bez dodatków.
Jeżeli zostanie ciasto, to jako nadzienie służą nam suszone
śliwki -również polecamy na święta.
![]() |
Nowi My: Pierogi z makiem |
0 komentarze: