Pierogi z makiem

By | grudnia 24, 2016 Leave a Comment
Mak jest doskonałym źródłem wapnia, w szczególności polecany jest osobom z alergią na białko mleka krowiego. Spożywany w dużych ilościach może mieć działanie wyciszające. Nie jest zalecany dzieciom poniżej 2 roku życia.

W Święta Bożego Narodzenia mak pojawia się w wielu domach w kutii i ciastach. Marta w tym roku przygotowała dla nas ciasto makowe i pierogi orkiszowe z makiem. To był świetny pomysł, pierogi bardzo wszystkim smakowały. Za rok będziemy o nie prosić.

bez orzechów; bez mleka; bez jaj; bez cukru

Nowi My: Pierogi z makiem
Pierogi z makiem

Składniki do masy makowej:

Do pierogów użyliśmy ok. 1/3 masy makowej, resztę wykorzystaliśmy do ciasta, można również zamrozić.
  • 300g maku
  • 250g bakalii (suszone morele, śliwki, rodzynki)
  • 2 łyżki siemienia lnianego (niemielonego)
  • ~100g gęstego, prawdziwego miodu(1/3-1/4 szklanki)
  • ~40g bezmlecznej margaryny/ lub masła klarowanego -jeśli ktoś może
  • ~sok i starta skórka z ¼ pomarańczy -można śmiało zwiększyć nawet do całej pomarańczy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Opcjonalnie dla osób bez alergii:
    • ekstrakt migdałowy, Amarretto do smaku
    • ~50g orzechów
Wykonanie masy makowej:

Mak zalać wodą, przepłukać i odlać, pozbywając się farfocli, które wypłyną na powierzchnię. 
Zalać wody ok. 2-3 cm ponad mak. Gotować przez 30 min.
Odlać nadmiar wody, można w tym celu użyć bardzo gęste sitko.

Jak mak trochę przestygnie, zmielić go dwukrotnie w maszynce. Po tym etapie mamy ok. 470g maku.

W międzyczasie pokroić suszone bakalie, oprócz rodzynek, które zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na 10-15 minut.

Zmielony mak przełożyć na patelnię  i przez około 5 min odparować ewentualny nadmiar wody. Następnie dodać margarynę, miód, ekstrakty, sok i skórkę z pomarańczy. Jak tylko miód i margaryna się roztopią, wymieszać mak, wyłączamy i ostudzić. 
Dodać bakalie i siemie lniane.

Składniki na ciasto orkiszowe do pierogów:
  • 330g mąki orkiszowej typ 650
  • Szczypta soli
  • 190-200 ml wrzącej wody, zaraz po zagotowaniu
  • 15-20g oleju rzepakowego
  • ~200g masy makowej własnej produkcji z powyższego przepisu. Potrzebna ilość zależy od naszych umiejętności w nakładaniu farszu do pierogów.
Wykonanie ciasta na pierogi:

Do mąki orkiszowej wymieszanej z solą, pomału wlać wrzącą wodę z olejem i mieszać łyżką (żeby się nie oparzyć). Z ciasta ulepić zwartą kulę i wyrabiać około 10 minut. Odłożyć wyrobione ciasto na stolnicę wysypaną mąką, przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut.

Na posypanej mąką stolnicy, wałkować ciasto na niezbyt cienkie placki. Wyciąć szklanką krążki, nakładać masę makową na każdy krążek i lepić pierogi. Gotować w delikatnie osolonej wodzie, po wypłynięciu przez około 2 minuty.

Podajemy ze stopionym masłem, a dla alergików bez dodatków.

Jeżeli zostanie ciasto, to jako nadzienie służą nam suszone śliwki -również polecamy na święta.


Nowi My: Pierogi z makiem





Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: