Grillowany halloumi na ananasie

By | lutego 12, 2017 Leave a Comment
Zdarzają się weekendy, kiedy w porze kolacji nie jesteśmy specjalnie głodni, ale coś trzeba zjeść, żeby późnym wieczorem nie było pokusy na wrzucanie w siebie byle czego.

Kiedy ja szykuję do snu Filipa, Marta tworzy w kuchni, a później znowu zaskakuje nas smakiem. Grillowany serek w połączeniu z soczystym, słodkim, również grillowanym ananasem i ostrymi papryczkami, to miły początek do lampki czerwonego wina. Nawet w takich chwilach łączymy smaczne ze zdrowym, stąd też jako dodatek sałatka z brokułów w sosie czosnkowym.

bez jajek; bez orzechów;

Nowi My: Grillowany halloumi na ananasie
Grillowany halloumi na ananasie

Składniki:
  • 2 plastry świeżego ananasa 
  • 4 plastry sera halloumi (grubość 7-10 mm) 
  • 10-12 zielonych oliwek nadziewanych pikantną papryką* 
  • Kilka plasterków papryki chilli (opcjonalnie) 
*można zastąpić oliwkami faszerowanymi papryką, wtedy dodać plasterki chilli, która nada daniu pikantności.

Wykonanie:

Rozgrzać patelnię grillową, ułożyć na niej plasterki ananasa i ser. Grillować po 3-5 minut z każdej ze stron.

Oliwki pokroić w plasterki.

Grillowanego ananasa przekroić na pół, ułożyć na nim plaster grillowanego sera, posypać pokrojonymi oliwkami, jeśli używacie chilli posypać też chilli.

Można podawać z sałatką z brokułów w sosie czosnkowym.

Nowi My: Grillowany halloumi na anasie

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: