Pierożki drożdżowe z chorizo

By | lutego 03, 2017 Leave a Comment
Pierożki z chorizo to opcja dla osób lubiących lekko pikantne i paprykowe dania, bo takie jest właśnie chorizo.

Wybieracie się do znajomych i chcecie coś przynieść? Jeśli nie macie ochoty na kolejną sałatkę, czy popularne od lat koreczki, dobrym rozwiązaniem będą pierożki.

My odwiedzaliśmy kolegę na nowym mieszkaniu i przygotowaliśmy dwie wersje, te z chorizo miały przypomnieć nam wspólny wyjazd do Hiszpanii. Przypadły nam do gustu, dlatego na pewno jeszcze je zrobimy.

bez mleka; bez jajek; chorizo


Nowi My: Pierożki drożdżowe z chorizo
Pierożki drożdżowe z chorizo

Składniki:

Ciasto na pierożki -na podwójną ilość farszu
  • 500g jasnej mąki orkiszowej typ 650*
  • 250ml wody
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ szkl. oleju np. rzepakowego
*można użyć mąki pszennej, polecam dodać wtedy ~20ml wody więcej.

Farsz z ciecierzycy

Porcja na połowę powyższego ciasta, aby zużyć całe ciasto, należy podwoić ilość składników na farsz. Dobrym pomysłem jest zrobienie dwóch różnych farszów, na przykład jako drugi z ciecierzycą.
  • 1 czerwona cebula 
  • 100 g chorizo 
  • 0,5 czerwonej papryki 
  • 1 łyżka oliwy do smażenia 
  • Po szczypcie: ostrej papryki, oregano, bazylii 
  • Sól do smaku 
Wykonanie: 

Ciasto drożdżowe na pierogi
Zaczyn: drożdże o temperaturze pokojowej rozkruszyć, dodać cukier i wymieszać z 50ml letniej wody-odstawić pod przykryciem na około 15 minut.

W dużej misce wymieszać ze sobą mąkę, sól. Odstany po 15 minutach zaczyn, dodać do suchych składników, wymieszać delikatnie łyżką, następnie dodawać stopniowo pozostałą wodę i olej, wyrabiać rękę około 10-15 minut.

Jeśli ktoś ma mikser można pomóc sobie mikserem, jednak polecamy etap łączenia składników (pierwsze 3 min) wykonać ręcznie.


Do miski wysmarowanej olejem przełożyć ciasto, przykryć talerzem i odstawić do podwojenia objętości. Jeżeli ciasto jest dobrze wyrobione i mamy ciepło w mieszkaniu to wystarczy godzina, w przeciwnym razie może być potrzebne 1,5h. 

Farsz

Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażyć 3 minuty, dodać ostrą paprykę, oregano, bazylię. Smażyć 2 minuty, mieszając co chwilę. 

W międzyczasie pokroić chorizo w kostkę, dodać do cebuli, następnie pokroić paprykę i również dodać do pozostałych składników. Smażymy jeszcze 5min.


Nowi My: Pierożki drożdżowe z chorizo
Lepienie pierożków:
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyciągnąć na stolnicę posypaną mąką, ugniatać przez chwilę. Podzielić ciasto na pół. [zdjęcia znajdziecie tutaj]

Podsypać ponownie stolnicę mąką i rozwałkować pierwszą połowę ciasta na placek o grubości około 0,5 cm.

Dużą szklanką wyciąć kółka. Na kółko nałożyć sporą łyżeczkę farszu i zalepić dokładnie pieroga.

Pierogi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem - trzeba pamiętać, że pierogi urosną, dlatego nie kładźmy ich zbyt ciasno. Pozostawić pod ściereczką do wyrośnięcia na 30 minut.

Włączyć piekarnik góra, dół i nagrzać do 180 stopni.

Po wyrośnięciu pierogi posmarować kleikiem zrobionym z mąki z wodą** (łyżka mąki + woda -ma powstać konsystencja rzadkiego budyniu) i posypać makiem/ lub czarnuszką/ sezamem (uwaga alergicy)/ lub kminkiem.

 **jeśli nie macie problemu z jajkiem, to pierożki można posmarować rozkłóconym jajkiem.

Piec przez 25 minut. Jeśli ktoś ma bardzo mocny piekarnik, to można zacząć doglądać pierożki już po 20 minutach.

Z podanego przepisu na farsz wyjdzie nam około 14 pierogów. Żeby zużyć całe ciasto, trzeba podwoić ilość składników, lub zrobić drugą część ciasta np z ciecierzycą.


Nowi My: Pierożki drożdżowe z chorizo

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: