Zupa pomidorowa inaczej

By | lutego 27, 2017 Leave a Comment
Zupa pomidorowa z makaronem, ryżem, a może w wersji krem? Nie tym razem. Zaproponowana wersja jest bardziej warzywna, sycąca, wzbogacona o białko z soczewicy, zdrowotne właściwości białej kapusty, natomiast w smaku wciąż pomidorowa.

Następnego dnia, gdy soczewica wciągnie lekko wywar, zupa robi się ala potrawka.

bez mleka; bez jajek; bez orzechów; opcja wegańska; alkaliczne

Nowi My: Zupa kalafiorowa inaczej
Nowi My: Zupa kalafiorowa inaczej
Zupa pomidorowa inaczej

Składniki:
  • 2 średniej wielkości marchewki 
  • 1 duża pietruszka 
  • 5cm białej części pora 
  • Duża garść poszatkowanej białej kapusty 
  • Pół cebuli 
  • 1 liść laurowy 
  • 2 ziarenka ziela angielskiego 
  • 3 ziemniaki 
  • 3-4 większe różyczki kalafiora 
  • Garść czerwonej soczewicy 
  • 4 gałązki natki pietruszki 
  • 120 ml domowego przecieru pomidorowego lub passaty 
  • Łyżeczka tłuszczu (smalcu z gęsi, masła klarowanego lub oleju kokosowego-dla wegan) 
  • Sól, pieprz 
  • Kumin -dla osób lubiących tak jak my jego smak
Wykonanie:

Marchew, pietruszkę obrać i pokroić w grubszą kostkę. Por pokroić w plasterki.

Do 3 litrowego garnka nalać około 1,5-2 l wody, dodać pokrojoną marchew, pietruszkę, por, poszatkowaną kapustę, pół cebuli, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować 20 minut.

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy, gotować 10 minut.

Różyczki kalafiora podzielić na mniejsze części, dodać do zupy. Soczewicę opłukać dwukrotnie pod zimną wodą, dodać do zupy razem z natką pietruszki. Gotować 10 minut. Jeśli wywar za mocno się wygotował, dolać wody.

Dodać przecier pomidorowy i tłuszcz. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem.

Jeśli ktoś lubi to polecam dodać kumin. My go dodajemy dopiero na talerzu, ponieważ nasz alergik nie przepada jeszcze za jego smakiem.

Nowi My: Zupa kalafiorowa inaczej

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: