Następnego dnia, gdy soczewica wciągnie lekko wywar, zupa robi się ala potrawka.
bez mleka; bez jajek; bez orzechów; opcja wegańska; alkaliczne
![]() |
Nowi My: Zupa kalafiorowa inaczej |
![]() |
Nowi My: Zupa kalafiorowa inaczej |
Składniki:
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 duża pietruszka
- 5cm białej części pora
- Duża garść poszatkowanej białej kapusty
- Pół cebuli
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 3 ziemniaki
- 3-4 większe różyczki kalafiora
- Garść czerwonej soczewicy
- 4 gałązki natki pietruszki
- 120 ml domowego przecieru pomidorowego lub passaty
- Łyżeczka tłuszczu (smalcu z gęsi, masła klarowanego lub oleju kokosowego-dla wegan)
- Sól, pieprz
- Kumin -dla osób lubiących tak jak my jego smak
Marchew, pietruszkę obrać i pokroić w grubszą kostkę. Por pokroić w plasterki.
Do 3 litrowego garnka nalać około 1,5-2 l wody, dodać pokrojoną marchew, pietruszkę, por, poszatkowaną kapustę, pół cebuli, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować 20 minut.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy, gotować 10 minut.
Różyczki kalafiora podzielić na mniejsze części, dodać do zupy. Soczewicę opłukać dwukrotnie pod zimną wodą, dodać do zupy razem z natką pietruszki. Gotować 10 minut. Jeśli wywar za mocno się wygotował, dolać wody.
Dodać przecier pomidorowy i tłuszcz. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem.
Jeśli ktoś lubi to polecam dodać kumin. My go dodajemy dopiero na talerzu, ponieważ nasz alergik nie przepada jeszcze za jego smakiem.
![]() |
Nowi My: Zupa kalafiorowa inaczej |
0 komentarze: