Pierożki drożdżowe z ciecierzycą i suszonymi pomidorami

By | lutego 03, 2017 Leave a Comment
Będziecie robić hummus? A może namoczycie trochę więcej ciecierzycy i następnego dnia przygotujecie sobie kilka pachnących, chrupiących pierożków z ciecierzycą i suszonymi pomidorami.

A może jest właśnie niedzielne popołudnie i nie macie w domu pieczywa, ale jest słoik lub puszka z gotową ciecierzycą, w szafce trochę mąki, a w lodówce czekają drożdże. Jeżeli do tego są tylko chęci, to już za chwilę w mieszkaniu będzie unosił się cudowny zapach jak w piekarni.

bez mleka; bez jajek; bez orzechów; wegańskie
Nowi My: Pierożki drożdżowe z ciecierzycą i suszonymi pomidorami
Pierożki drożdżowe z ciecierzycą i suszonymi pomidorami

Składniki:

Ciasto na pierożki -na podwójną ilość farszu
  • 500g jasnej mąki orkiszowej typ 650*
  • 250ml wody
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ szkl. oleju np. rzepakowego
*można użyć mąki pszennej, polecam dodać wtedy ~20ml wody więcej.

Farsz z ciecierzycy

Porcja na połowę powyższego ciasta, aby zużyć całe ciasto, należy podwoić ilość składników na farsz. Dobrym pomysłem jest zrobienie dwóch różnych farszów, na przykład jako drugi z chorizo
  • 200g ugotowanej ciecierzycy** lub z puszki
  • 60g suszonych pomidorów z zalewy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • Sól
  • Ostra papryka (opcjonalnie)
**gotowanie ciecierzycy: namoczyć w zimnej wodzie około 80g ciecierzycy na noc, następnego dnia gotować przez 60-80min. Proponuję ugotować od razu wiecej i pozostałą ilość użyć na domowy hummus (ja namaczam wtedy 200g suchej ciecierzycy)

Wykonanie: 

Ciasto drożdżowe na pierogi
Zaczyn: drożdże o temperaturze pokojowej rozkruszyć, dodać cukier i wymieszać z 50ml letniej wody-odstawić pod przykryciem na około 15 minut.

W dużej misce wymieszać ze sobą mąkę, sól. Odstany po 15 minutach zaczyn, dodać do suchych składników, wymieszać delikatnie łyżką, następnie dodawać stopniowo pozostałą wodę i olej, wyrabiać rękę około 10-15 minut.

Jeśli ktoś ma mikser można pomóc sobie mikserem, jednak polecamy etap łączenia składników (pierwsze 3 min) wykonać ręcznie.


Do miski wysmarowanej olejem przełożyć ciasto, przykryć talerzem i odstawić do podwojenia objętości. Jeżeli ciasto jest dobrze wyrobione i mamy ciepło w mieszkaniu to wystarczy godzina, w przeciwnym razie może być potrzebne 1,5h. 

Farsz

Wszystkie składniki zblendować na gładką masę, doprawić do smaku. Bez ostrej papryki farsz jest bardzo łagodny w smaku, nam bardziej smakuje podostrzony.

Lepienie pierożków:

Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, ugniatać przez chwilę. Podzielić ciasto na pół. [zdjęcia znajdziecie tutaj]

Podsypać ponownie stolnicę mąką i rozwałkować pierwszą połowę ciasta na placek o grubości około 0,5 cm.

Dużą szklanką wyciąć kółka. Na kółko nałożyć sporą łyżeczkę farszu i zalepić dokładnie pieroga.

Pierogi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem - trzeba pamiętać, że pierogi urosną, dlatego nie kładźmy ich zbyt ciasno. Pozostawić pod ściereczką do wyrośnięcia na 30 minut.

Włączyć piekarnik góra, dół i nagrzać do 180 stopni.

Po wyrośnięciu pierogi posmarować kleikiem zrobionym z mąki z wodą*** (łyżka mąki + woda -ma powstać konsystencja rzadkiego budyniu) i posypać makiem/ lub czarnuszką/ sezamem (uwaga alergicy)/ lub kminkiem.

 ***jeśli nie macie problemu z jajkiem, to pierożki można posmarować rozkłóconym jajkiem.

Piec przez 25 minut. Jeśli ktoś ma bardzo mocny piekarnik, to można zacząć doglądać pierożki już po 20 minutach.

Z podanego przepisu na farsz wyjdzie nam około 13 pierogów. Żeby zużyć całe ciasto, trzeba podwoić ilość składników lub zrobić drugą część ciasta np z chorizo.

Nowi My: Pierożki drożdżowe z ciecierzycą i suszonymi pomidorami

Nowi My: Pierożki drożdżowe z ciecierzycą i suszonymi pomidorami

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: