Dynia dobrze się przechowuje, dlatego mamy też kilka odłożonych. Wiemy, że nie którzy je mrożą surowe, my jak już mrozimy, to puree z pieczonej dyni.
bez mleka; bez jajek; bez orzechów; opcja wegańska; alkaliczne
![]() |
Nowi My: Dyniowe curry z ciecierzycą |
Danie dla 2 osób, czas przygotowania 40min.
Składniki:
- 1 łyżeczka dozwolonego tłuszczu (smalcu gęsiego, masła klarowanego, weganie oleju roślinnego)
- Pół cebuli
- 1 marchewka
- 1 cm korzenia imbiru
- 300 g obranej dyni (np. piżmowej)
- ¼ czerwonej papryki
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 suszonej natki kolendry
- 1/3 łyżeczki tymianku
- Szczypta pieprzu Cayenne ( jeśli wolisz łagodne danie, pomiń ten składnik)
- 100 ml przegotowanej wody
- 120 g (około 5 łyżek) ciecierzycy (wcześniej ugotowanej lub z puszki)
- ~70 ml przecieru pomidorowego domowego/ lub passaty
- Sól
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- 1 cm świeżej kurkumy lub 1/3 łyżeczki w proszku
- Garść szpinaku
Na rozgrzanej patelni, rozpuścić tłuszcz. Cebulę pokroić w kostkę i dodać na rozgrzany tłuszcz. Marchew obrać i pokroić w grubszą kostkę, dodać do cebuli.
Imbir zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać do dania na patelni.
Obraną dynię pokroić w grubszą kostkę i dodać na patelnię, jak tylko cebula się zarumieni. Paprykę pokroić w paski, dodać do dania. Dodać paprykę słodką, kolendrę, tymianek, Cayenne, smażyć przez chwilę, mieszając, żeby nie przypalić przypraw. Dolać wodę, zagotować i dusić pod przykryciem, do czasu, aż marchew i dynia zmiękną (około 25 minut).
Dodać ciecierzycę, przecier pomidorowy. Zagotować. Dodać sól, czosnek niedźwiedzi, startą kurkumę (lub w proszku). Gotować jeszcze 3-4 minuty. Dodać umyte liście szpinaku, zagotować, przemieszać danie i wyłączyć palnik.
Podawać np. z kaszą perłową (jak poniżej) lub jaglaną .
![]() |
Nowi My: Dyniowe curry z ciecierzycą |
![]() |
Nowi My: Dyniowe curry z ciecierzycą |
0 komentarze: