Sałatka z tuńczyka

By | grudnia 30, 2016 Leave a Comment
Nie masz pomysłu na kolację, a co powiesz na sałatkę z tuńczyka? Zwykle składniki mamy dostępne pod ręką. Jest to też dobre rozwiązanie, gdy na kolacje zostają u nas goście, a niekoniecznie na co dzień żywią się alkalicznie, wcinając zieloną sałatę.

Czas potrzebny na przygotowanie, to tyle ile potrzebujesz na ugotowanie jajek na twardo i ich ostygnięcie, bo pozostałe składniki można przygotować w trakcie.

bez mleka; bez orzechów; opcja bez glutenu; opcja bez jaj; ryba

Nowi My: Sałatka z tuńczyka

Nowi My: Sałatka z tuńczyka
Sałatka z tuńczyka:

Składniki:

  • Puszka tuńczyka w sosie własnym lub 150g ugrillowanego steka z tuńczyka
  • 2 duże ogórki kiszone
  • 1 średniej wielkości czerwona cebula
  • ¼ czerwonej papryki
  • 2 jajka*
  • 5 łyżek ugotowanej kaszy kuskus lub w wersji bezglutenowej ryżu, lub kaszy jaglanej
  • 2 kopiaste łyżeczki musztardy**
  • 2 łyżeczki majonezu**
  • Świeżo mielony pieprz

*jeśli mamy alergię na jajka, to możemy je pominąć lub dać 3 łyżki więcej kaszy/ lub ryżu
**zamiast musztardy i majonezu można dodać sok z cytryny i olej lniany

Wykonanie:

Ugotować jajka na twardo.
Tuńczyk rozdrobnić widelcem.
Ogórki, cebulę, paprykę i ostudzone jajka pokroić w kostkę.
Dodać kaszę/ lub ugotowany ryż, majonez, musztardę i pieprz. Wszystko wymieszać.

Nowi My: Sałatka z tuńczyka

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: