Czas potrzebny na przygotowanie, to tyle ile potrzebujesz na ugotowanie jajek na twardo i ich ostygnięcie, bo pozostałe składniki można przygotować w trakcie.
bez mleka; bez orzechów; opcja bez glutenu; opcja bez jaj; ryba
![]() |
Nowi My: Sałatka z tuńczyka |
![]() |
Nowi My: Sałatka z tuńczyka |
Składniki:
- Puszka tuńczyka w sosie własnym lub 150g ugrillowanego steka z tuńczyka
- 2 duże ogórki kiszone
- 1 średniej wielkości czerwona cebula
- ¼ czerwonej papryki
- 2 jajka*
- 5 łyżek ugotowanej kaszy kuskus lub w wersji bezglutenowej ryżu, lub kaszy jaglanej
- 2 kopiaste łyżeczki musztardy**
- 2 łyżeczki majonezu**
- Świeżo mielony pieprz
*jeśli mamy alergię na jajka, to możemy je pominąć lub dać 3 łyżki więcej kaszy/ lub ryżu
**zamiast musztardy i majonezu można dodać sok z cytryny i olej lniany
Wykonanie:
Ugotować jajka na twardo.
Tuńczyk rozdrobnić widelcem.
Ogórki, cebulę, paprykę i ostudzone jajka pokroić w kostkę.
Dodać kaszę/ lub ugotowany ryż, majonez, musztardę i pieprz. Wszystko wymieszać.
![]() |
Nowi My: Sałatka z tuńczyka |
0 komentarze: