Cukinię można jeść ze skórką, a gdy jest młoda, jest delikatniejsza w smaku. Warzywo z rodziny dyniowatych jest rzadkim alergenem i posiada dużo witamin. Ma wspaniałe właściwości, w szczególności polecana jest w dietach lekkostrawnych. Przypisuje się jej też właściwości odkwaszające organizm i wspomagające trawienie.
Najbardziej lubię smak cukinii grillowanej, jako dodatek do sałatek. Poddanie jej takiemu procesowi powoduje wydobycie się z niej trochę wody, mam wrażenie jakby lekko oleistej. Wykorzystywaliśmy to podczas detoksu, bo oliwy są zakazane. Poniższa propozycja oddaje z niej to, co najlepsze.
bez mleka; bez jaj; bez orzechów; wegańskie; detoks; post dr. Dąbrowskiej; post warzywno-owocowy
bez mleka; bez jaj; bez orzechów; wegańskie; detoks; post dr. Dąbrowskiej; post warzywno-owocowy
Lazania z cukinii:
Przepis na jedną kolację, idealny jako dodatek do sałatki dla 2 osób. Jeśli
chcemy zjeść na obiad, to trzeba podwoić porcję. Jak dobrze pokroimy to wyjdą nam
dwie sztuki.
Składniki :
- 1 cukinia
- pół paczki szpinaku
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- Sól, pieprz, pieprz Cayenne/ lub ostra papryka
- Ajwar -link do przepisu
Wykonanie:
Cukinię kroję w plastry i kładę na patelnię grillową,
przypiekając z obu stron po 3-4 minuty. Po przełożeniu na 2 stronę solę i
posypuję ostrą papryką.
Na drugiej patelni smażę cebulę i czosnek pokrojone w kostkę. Dodaję szpinak, pieprz, wszystko solę i duszę do czasu aż szpinak zmięknie.
Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni z opcją termoobiegu. W naczyniu żaroodpornym kładę plaster brzegowej ugrillowanej wcześniej cukinii, na to Ajwar, plaster cukinii, podduszony szpinak i plaster cukinii.
Wstawiam do piekarnika na 10 min, po czym włączam grill na 200 stopni na 5 min, gotowe.
0 komentarze: