Lazania z cukinii

By | grudnia 21, 2016 Leave a Comment
Cukinię w dzieciństwie znałem jako kabaczek. Rodzice uprawiali na działce i gdy przychodził okres zbiorów, najczęściej mama robiła leczo, zwykle z dużą ilością papryki, kiełbasy i pomidorów. Teraz z Martą leczo jemy bezmięsne, a sama cukinia odkrywa przed nami znacznie więcej możliwości.

Cukinię można jeść ze skórką, a gdy jest młoda, jest delikatniejsza w smaku. Warzywo z rodziny dyniowatych jest rzadkim alergenem i posiada dużo witamin. Ma wspaniałe właściwości, w szczególności polecana jest w dietach lekkostrawnych. Przypisuje się jej też właściwości odkwaszające organizm i wspomagające trawienie.

Najbardziej lubię smak cukinii grillowanej, jako dodatek do sałatek. Poddanie jej takiemu procesowi powoduje wydobycie się z niej trochę wody, mam wrażenie jakby lekko oleistej. Wykorzystywaliśmy to podczas detoksu, bo oliwy są zakazane. Poniższa propozycja oddaje z niej to, co najlepsze.

bez mleka; bez jaj; bez orzechów; wegańskie; detoks; post dr. Dąbrowskiej; post warzywno-owocowy

Nowi My: Lazania z cukinii

Nowi My: Lazania z cukinii

Nowi My: Lazania z cukinii

Lazania z cukinii:

Przepis na jedną kolację,  idealny jako dodatek do sałatki dla 2 osób. Jeśli chcemy zjeść na obiad, to trzeba podwoić porcję. Jak dobrze pokroimy to wyjdą nam dwie sztuki.

Składniki :
  • 1 cukinia
  • pół paczki szpinaku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • Sól, pieprz, pieprz Cayenne/ lub ostra papryka
  • Ajwar -link do przepisu
Wykonanie:

Cukinię kroję w plastry i kładę na patelnię grillową, przypiekając z obu stron po 3-4 minuty. Po przełożeniu na 2 stronę solę i posypuję ostrą papryką.

Na drugiej patelni smażę cebulę i czosnek pokrojone w kostkę.  Dodaję szpinak, pieprz, wszystko solę i duszę do czasu aż szpinak zmięknie.

Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni z opcją termoobiegu. W naczyniu żaroodpornym kładę plaster brzegowej ugrillowanej wcześniej cukinii, na to Ajwar, plaster cukinii, podduszony szpinak i plaster cukinii.

Wstawiam do piekarnika na 10 min, po czym włączam grill na 200 stopni na 5 min, gotowe.
Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: