Kasza jaglana potrafi być gorzka, ale są różne sposoby, aby wydobyć z niej wspaniały smak. My prażymy ją chwilę na patelni, a następnie przelewamy wrzątkiem.
Dla pań ważne jest, że kasza jaglana korzystnie wpływa na urodę, zawarta w niej krzemionka dobrze wpływa na włosy, skórę i paznokcie.
bez mleka; bez jaj; bez orzechów; bez glutenu; alkaliczne; wegańskie; deser
![]() |
Nowi My: Ciasto z kaszy jaglanej |
Składniki na ciasto:
- 1 szklankę kaszy jaglanej
- 2,5 szklanki płynów (może być woda z mlekiem, samo mleko, np. owsiane, sok jabłkowy)
- Szczypta soli
- Dowolnie dokładamy:
- 1 jabłko lub gruszkę (można razem)
- garść malin
- garść lub dwie truskawek
- 3-4 śliwki
- banan
- 1 łyżka tłuszczu, np. margaryny bezmlecznej / lub oleju kokosowego
- Opcjonalnie coś do posłodzenia:
- 1/4 szklanki ksylitolu, lub 2-3 łyżki miodu/ lub syropu klonowego/ lub syropu z agawy.
- Opcjonalnie, jeśli nie ma alergii: garść wiórków kokosowych, kilka orzechów włoskich lub prażony słonecznik.
Wybór dodatków zależy tylko od nas. Im więcej ich dodamy, tym bardziej owocowy powstanie deser. Można dodać same truskawki, ale również sprawdzi się nam miks wszystkich wymienionych owoców.
Wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik na 170 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni góra/dół.
Suchą kaszę wsypać na rozgrzaną patelnię i chwilę prażyć. Przesypać podprażoną kaszę do garnka zalać wrzątkiem, odlać wodę, jeszcze raz przelać wrzątkiem i odlać wodę. Dzięki temu kasza nie będzie gorzka.
Do naczynia żaroodpornego/ ceramicznego lub małej tortownicy (20 cm) przełożyć kaszę, zalać płynem. Dodać pozostałe składniki (banana pokroić w plastry, a jabłko w grubszą kostkę).
Pieczemy około 45-50 min. Można zostawić deser w wyłączonym piekarniku na 5-10 minut.
Deser zjadamy, jak wystygnie. Gorący będzie rozpadał się przy krojeniu. Polecam przygotowanie do niego również sosu owocowego.
Przepis na sos:
Do małego garnka wkładamy dowolne owoce, np. mrożone śliwki (7-8 szt.), dodajemy kawałek laski cynamonu lub większą szczyptę mielonego cynamonu. Podlewamy małą ilością wody i gotujemy pomału do czasu, aż owoce zmiękną (max. 20 min).
Jeśli słodzimy to dodajemy "słodzidło" do smaku -cukier można zastąpić małym, dojrzałym bananem. Blendujemy na gładki sos, jeśli użyliśmy laski cynamonu, to należy ją wyciągnąć przez blendowaniem.
0 komentarze: