Ciasto z kaszy jaglanej

By | grudnia 29, 2016 Leave a Comment
Kaszę jaglaną wykorzystujemy dość często, w szczególności ze względu na właściwości zdrowotne i co dla nas bardzo ważne świetnie sprawdza się w wersji na słodko i słono, lub jako dodatek do zup. Jest produktem bezglutenowym, polecana w dietach oczyszczających, pomaga również wyleczyć choroby górnych dróg oddechowych. Zamiast podczas przeziębienia podawać swojemu dziecku górę leków, lepiej przygotuj coś smacznego z kaszą jaglaną.

Kasza jaglana potrafi być gorzka, ale są różne sposoby, aby wydobyć z niej wspaniały smak. My prażymy ją chwilę na patelni, a następnie przelewamy wrzątkiem.

Dla pań ważne jest, że kasza jaglana korzystnie wpływa na urodę, zawarta w niej krzemionka dobrze wpływa na włosy, skórę i paznokcie.

bez mleka; bez jaj; bez orzechów; bez glutenu; alkaliczne; wegańskie; deser

Nowi My: Ciasto z kaszy jaglanej
Ciasto z kaszy jaglanej z owocami

Składniki na ciasto:
  • 1 szklankę kaszy jaglanej 
  • 2,5 szklanki płynów (może być woda z mlekiem, samo mleko, np. owsiane, sok jabłkowy) 
  • Szczypta soli 
  • Dowolnie dokładamy: 
    • 1 jabłko lub gruszkę (można razem)
    • garść malin 
    • garść lub dwie truskawek 
    • 3-4 śliwki 
    • banan 
  • 1 łyżka tłuszczu, np. margaryny bezmlecznej / lub oleju kokosowego 
  • Opcjonalnie coś do posłodzenia: 
    • 1/4 szklanki ksylitolu, lub 2-3 łyżki miodu/ lub syropu klonowego/ lub syropu z agawy.
  • Opcjonalnie, jeśli nie ma alergii: garść wiórków kokosowych, kilka orzechów włoskich lub prażony słonecznik. 
Wskazówka: 

Wybór dodatków zależy tylko od nas. Im więcej ich dodamy, tym bardziej owocowy powstanie deser. Można dodać same truskawki, ale również sprawdzi się nam miks wszystkich wymienionych owoców. 

 Wykonanie: 

Nagrzewamy piekarnik na 170 stopni z  termoobiegiem lub 180 stopni góra/dół. 

Suchą kaszę wsypać na rozgrzaną patelnię i chwilę prażyć. Przesypać podprażoną kaszę do garnka zalać wrzątkiem, odlać wodę, jeszcze raz przelać wrzątkiem i odlać wodę. Dzięki temu kasza nie będzie gorzka.

Do naczynia żaroodpornego/ ceramicznego lub małej tortownicy (20 cm) przełożyć kaszę, zalać płynem. Dodać pozostałe składniki (banana pokroić w plastry, a jabłko w grubszą kostkę). 
Pieczemy około 45-50 min. Można zostawić deser w wyłączonym piekarniku na 5-10 minut. 

Deser zjadamy, jak wystygnie. Gorący będzie rozpadał się przy krojeniu. Polecam przygotowanie do niego również sosu owocowego. 

Przepis na sos

Do małego garnka wkładamy dowolne owoce, np. mrożone śliwki (7-8 szt.), dodajemy kawałek laski cynamonu lub większą szczyptę mielonego cynamonu. Podlewamy małą ilością wody i gotujemy pomału do czasu, aż owoce zmiękną (max. 20 min). 

Jeśli słodzimy to dodajemy "słodzidło" do smaku -cukier można zastąpić małym, dojrzałym bananem. Blendujemy na gładki sos, jeśli użyliśmy laski cynamonu, to należy ją wyciągnąć przez blendowaniem.
Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: