Nasza propozycja nie jest sałatką, bo całość podana jest na ciepło, po wcześniejszym ugrillowaniu na patelni. Natomiast użycie składników, poza bakłażanem, kojarzy nam się właśnie z tym daniem.
Grillowany bakłażan smakuje znakomicie, w szczególności w takim towarzystwie. Marta zaskoczyła nas tym smakiem, polecamy je jako przekąski na spotkania z przyjaciółmi. Oczywiście w większych ilościach, bo może ich szybko zabraknąć.
bez jajek; bez orzechów;
![]() |
Nowi My: Caprese a'la bakłażanowe pizzerki |
Caprese a'la bakłażanowe pizzerki
Czas przygotowania -20 minut
Składniki:
- 1 średniej wielkości bakłażan
- 1 kulka mozzarelli di Bufala
- 0,5-1 pomidor
- Sól, oregano
- Kilka listków świeżej bazylii
- Łyżka oliwy z oliwek
- Sos balsamico do polania
- Opcjonalnie: kilka plasterków ostrej papryczki chilli
Bakłażan pokroić w plastry o grubości ok 1 cm, mozzarellę i pomidora pokroić w plasterki. Plastry bakłażana posolić i grillować na rozgrzanej patelni.
Po około 5 minutach pieczenia, bakłażan przełożyć na drugą stronę. Na już ugrillowanej stronie położyć plasterek pomidora i mozzarelli, posypać delikatnie solą i oregano. Grillować jeszcze 5 minut.
Gotowy bakłażan przełożyć na talerz, na wierzchu ułożyć pojedyncze liście bazylii, polać oliwą i sosem balsamico.
Opcjonalnie posypać kilkoma plasterkami papryczki chilli.
![]() |
Nowi My: Caprese a'la bakłażanowe pizzerki |
0 komentarze: