Caprese a'la bakłażanowe pizzerki

By | marca 10, 2017 Leave a Comment
Caprese nawiązuje kolorystyką do flagi Włoch. Klasycznie jest to sałatka z ułożonych na przemian pokrojonych w plastry pomidorów i mozzarelli, polanych oliwą i przyozdobionych liśćmi bazylii z pieprzem.

Nasza propozycja nie jest sałatką, bo całość podana jest na ciepło, po wcześniejszym ugrillowaniu na patelni. Natomiast użycie składników, poza bakłażanem, kojarzy nam się właśnie z tym daniem.

Grillowany bakłażan smakuje znakomicie, w szczególności w takim towarzystwie. Marta zaskoczyła nas tym smakiem, polecamy je jako przekąski na spotkania z przyjaciółmi. Oczywiście w większych ilościach, bo może ich szybko zabraknąć.

bez jajek; bez orzechów; 
Nowi My: Caprese a'la bakłażanowe pizzerki
Caprese a'la bakłażanowe pizzerki

Czas przygotowania -20 minut

Składniki:
  • 1 średniej wielkości bakłażan 
  • 1 kulka mozzarelli di Bufala 
  • 0,5-1 pomidor 
  • Sól, oregano 
  • Kilka listków świeżej bazylii 
  • Łyżka oliwy z oliwek 
  • Sos balsamico do polania 
  • Opcjonalnie: kilka plasterków ostrej papryczki chilli 
Wykonanie: 

Bakłażan pokroić w plastry o grubości ok 1 cm, mozzarellę i pomidora pokroić w plasterki. Plastry bakłażana posolić i grillować na rozgrzanej patelni.

Po około 5 minutach pieczenia, bakłażan przełożyć na drugą stronę. Na już ugrillowanej stronie położyć plasterek pomidora i mozzarelli, posypać delikatnie solą i oregano. Grillować jeszcze 5 minut.

Gotowy bakłażan przełożyć na talerz, na wierzchu ułożyć pojedyncze liście bazylii, polać oliwą i sosem balsamico.

Opcjonalnie posypać kilkoma plasterkami papryczki chilli.

Nowi My: Caprese a'la bakłażanowe pizzerki

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: