Wiosenna sałatka z jajkiem

By | marca 20, 2017 Leave a Comment
Pierwszy dzień wiosny kojarzy nam się z nadchodzącymi długimi, ciepłymi dniami, zrzuceniem ciężkich ubrań i długimi spacerami w promieniach słońca. Dzisiaj przyszła do nas astronomiczna wiosna, jutro zawita ta kalendarzowa.

Na kolację przygotowaliśmy typowo wiosenną sałatkę, szybką w przygotowaniu, lekką i pasującą do wszystkiego. Jajka ugotowaliśmy na wpół miękko, czyli z rozpływającym się żółtkiem i już ściętym białkiem. Jedząc ją, myśleliśmy już o zbliżających się świętach Wielkanocnych.

bez mleka; bez orzechów; alkaliczne


Nowi My: Wiosenna sałatka z jajkiem
Wiosenna sałatka z jajkiem

Składniki:
  • 2 jajka
  • 2 garście rukoli
  • 2 garście roszponki
  • 4 rzodkiewki
  • ok. 5 cm świeżego ogórka
  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól i pieprz
Wykonanie:

Jajka ugotować na pół twardo - do wrzącej wody włożyć jajka i gotować max. 6 minut. Od razu przelać zimną wodą.

Sałatę rozłożyć na dwa talerze, rzodkiewkę i ogórek pokroić w pół plasterki i rozłożyć na sałatę, dodać szczypiorek.

Każdą z porcji polać łyżką oliwy.

Przestudzone jajka, obrać, przekroić na pół i ułożyć na warzywach. Całość doprawić solą i pieprzem.

My jedliśmy sałatkę z grzankami.

Nowi My: Wiosenna sałatka z jakiem



Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: