Na kolację przygotowaliśmy typowo wiosenną sałatkę, szybką w przygotowaniu, lekką i pasującą do wszystkiego. Jajka ugotowaliśmy na wpół miękko, czyli z rozpływającym się żółtkiem i już ściętym białkiem. Jedząc ją, myśleliśmy już o zbliżających się świętach Wielkanocnych.
bez mleka; bez orzechów; alkaliczne
![]() |
Nowi My: Wiosenna sałatka z jajkiem |
Składniki:
- 2 jajka
- 2 garście rukoli
- 2 garście roszponki
- 4 rzodkiewki
- ok. 5 cm świeżego ogórka
- 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
- 2 łyżki oliwy
- Sól i pieprz
Jajka ugotować na pół twardo - do wrzącej wody włożyć jajka i gotować max. 6 minut. Od razu przelać zimną wodą.
Sałatę rozłożyć na dwa talerze, rzodkiewkę i ogórek pokroić w pół plasterki i rozłożyć na sałatę, dodać szczypiorek.
Każdą z porcji polać łyżką oliwy.
Przestudzone jajka, obrać, przekroić na pół i ułożyć na warzywach. Całość doprawić solą i pieprzem.
My jedliśmy sałatkę z grzankami.
![]() |
Nowi My: Wiosenna sałatka z jakiem |
0 komentarze: