Dobrze jest zacząć dzień ciepłym daniem z rozpływającym się po talerzu żółtkiem i chrupiącym pieczywem. Dla nas oznacza, to zawsze dzień wolny od pracy, bo przyjemniej jest bez pośpiechu zjeść takie śniadanie. Przygotowanie jajka w koszulce lub na miękko jest oczywiście szybsze, ale podanie go w tej formie ciekawsze.
bez mleka; bez orzechów; alkaliczne
bez mleka; bez orzechów; alkaliczne
![]() |
Nowi My: Szakszuka |
Szakszuka
Porcja dla 2 osób
Składniki:
Na patelni rozpuścić tłuszcz. Dodać pokrojoną drobno cebulę, piórka pora i wyciśnięty przez praskę czosnek, smażyć przez 3 minuty.
Dodać pokrojoną w grubszą kostkę paprykę, drobno pokrojoną ostrą paprykę i przyprawy, smażyć przez 2 minuty, pilnując, żeby przyprawy się nie przypaliły.
Dodać pomidory z puszki i porwane liście bazylii. Po 4 minutach wbić jajka*, posolić.
Przykryć patelnię na około 5-7 minut, do czasu aż białko się zetnie.
Ostrożnie przełożyć na talerze, posypać szczypiorkiem.
*jajka wbijam pojedynczo, do jakiegoś kubeczka/miseczki, żeby nie wpadły na patelnię łupki.
Składniki:
- ½ łyżeczki masła (lub innego dozwolonego tłuszczu)
- ½ czerwonej cebuli
- 3 cm białej części pora
- ½ ząbka czosnku
- ¼ czerwonej papryki
- Kilka plasterków ostrej papryki (regulować ostrość pod siebie)
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- Szczypta oregano
- ½ puszki pomidorów (lub świeże)
- 3 listki bazylii
- 4 jajka
- 2 łyżki szczypiorku
Na patelni rozpuścić tłuszcz. Dodać pokrojoną drobno cebulę, piórka pora i wyciśnięty przez praskę czosnek, smażyć przez 3 minuty.
Dodać pokrojoną w grubszą kostkę paprykę, drobno pokrojoną ostrą paprykę i przyprawy, smażyć przez 2 minuty, pilnując, żeby przyprawy się nie przypaliły.
Dodać pomidory z puszki i porwane liście bazylii. Po 4 minutach wbić jajka*, posolić.
Przykryć patelnię na około 5-7 minut, do czasu aż białko się zetnie.
Ostrożnie przełożyć na talerze, posypać szczypiorkiem.
![]() |
Nowi My: Szakszuka |
![]() |
Nowi My: Szakszuka |
![]() |
Nowi My: Szakszuka |
0 komentarze: