Szakszuka

By | marca 17, 2017 Leave a Comment
Wielki bałagan, tak w dosłownym tłumaczeniu nazywa się nasza propozycja. Danie nałożyć na talerz wcale nie jest łatwo i trzeba to robić ostrożnie, bo Szakszuka może stać się faktem.

Dobrze jest zacząć dzień ciepłym daniem z rozpływającym się po talerzu żółtkiem i chrupiącym pieczywem. Dla nas oznacza, to zawsze dzień wolny od pracy, bo przyjemniej jest bez pośpiechu zjeść takie śniadanie. Przygotowanie jajka w koszulce lub na miękko jest oczywiście szybsze, ale podanie go w tej formie ciekawsze.

bez mleka; bez orzechów; alkaliczne
Nowi My: Szakszuka
Szakszuka
Porcja dla 2 osób

Składniki:
  • ½ łyżeczki masła (lub innego dozwolonego tłuszczu) 
  • ½ czerwonej cebuli 
  • 3 cm białej części pora 
  • ½ ząbka czosnku 
  • ¼ czerwonej papryki 
  • Kilka plasterków ostrej papryki (regulować ostrość pod siebie) 
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki 
  • Szczypta oregano 
  • ½ puszki pomidorów (lub świeże) 
  • 3 listki bazylii 
  • 4 jajka 
  •  2 łyżki szczypiorku
Wykonanie:

Na patelni rozpuścić tłuszcz. Dodać pokrojoną drobno cebulę, piórka pora i wyciśnięty przez praskę czosnek, smażyć przez 3 minuty.

Dodać pokrojoną w grubszą kostkę paprykę, drobno pokrojoną ostrą paprykę i przyprawy, smażyć przez 2 minuty, pilnując, żeby przyprawy się nie przypaliły.

Dodać pomidory z puszki i porwane liście bazylii. Po 4 minutach wbić jajka*, posolić.
Przykryć patelnię na około 5-7 minut, do czasu aż białko się zetnie.

Ostrożnie przełożyć na talerze, posypać szczypiorkiem.

*jajka wbijam pojedynczo, do jakiegoś kubeczka/miseczki, żeby nie wpadły na patelnię łupki.


Nowi My: Szakszuka

Nowi My: Szakszuka
Nowi My: Szakszuka

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: