Kanapki postne z kalarepy

By | marca 14, 2017 Leave a Comment
Zaczynając post najczęściej jest obawa, czy wytrwamy, co będziemy jeść, czym zastąpić chleb. Polacy uwielbiają pieczywo, towarzyszy nam przy śniadaniach i kolacjach, a pokolenie naszych dziadków jadło również chleb do zupy. Kto nie usłyszał choć raz, weź sobie chleb, bo zupą się nie najesz?

Dla osób, które post warzywno-owocowy mają już za sobą, poniższa propozycja jest pewnie znana, natomiast komuś, kto zaczyna podpowiadamy, jak urozmaić sobie kolację.

Co jest najważniejsze? Pokroić składniki dokładnie tak, jakbyśmy przygotowywali bułeczki.

detoks; post dr. Dąbrowskiej; alkaliczny detoks; bez mleka; bez jajek; bez orzechów; bez glutenu; wegańskie; alkaliczne
Nowi My: Kanapki postne z kalarepy
Kanapki postne z kalarepy

Składniki:
  • Kalarepa
  • Rzodkiewka (zwykła /  biała)
  • Kilka pomidorków koktajlowych
  • Szczypiorek
  • Opcjonalnie: domowy postny Ajvar (przepis tutaj), można też paprykę lub inne dozwolone warzywa
  • Sól 
  • Pieprz
Wykonanie:

Obrać i pokroić w plasterki kalarepę i rzodkiewkę, pomidory koktajlowe przeciąć na pół, posiekać szczypiorek. 

Na plasterku kalarepy ułożyć pokrojone warzywa lub Ajvar. Przyprawić solą i pieprzem.

Nowi My: Kanapki postne z kalarepy

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: