Kuchnia azjatycka słynie z dań szybkich, robionych w wysokich temperaturach w dużych wokach. Za co lubi ją Sławek? Za aromat i smak używanych w niej przypraw.
bez mleka; bez jaj; bez orzechów; wegańskie; detoks; post dr. Dąbrowskiej; post warzywno-owocowy
![]() |
Nowi My: Warzywa po azjatycku wersja postna |
danie postne dla dwóch osób
Składniki:
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 czerwona cebula
- 2 cm imbiru
- Ząbek czosnku
- 1 łodyga selera naciowego
- 7 cm białej części pora
- ½ czerwonej papryki
- 3 większe różyczki brokuła
- Kilka plasterków papryczki chilli
- 1-2 łyżeczki curry
- Większa szczypta suszonej kolendry
- sól
Jest to danie, które bardzo krótko robi się w woku. Dlatego polecam najpierw przygotować wszystkie składniki, a dopiero potem przejść do gotowania.
Marchew obrać i pokroić w paski/nitki (makaron). Najlepiej jest do tego celu użyć specjalną obieraczką (julienne) lub gotowy „makaron” z marchwi.
Cebulę i por pokroić w krążki i odłożyć w osobne miseczki.
Seler naciowy pociąć w cienkie kawałki w poprzek.
Paprykę pokroić w paski.
Chilli pokroić w cienkie plasterki. Imbir zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
Rozgrzać wok, wrzucić cebulę, po 2 minutach dodać starty imbir, przeciśnięty czosnek przez praskę i pół łyżeczki curry, podsmażać przez 1 minutę, co chwilę mieszając, żeby nie przypaliły się przyprawy. Podlać odrobiną gorącej wody. Dodać marchew, seler naciowy, por, chilli, podsmażać jeszcze 3 minuty, w razie potrzeby podlać odrobiną gorącej wody. Mieszać co chwilę.
Dodać paprykę i brokuł podzielony na mniejsze części. Smażyć 3 minuty, doprawić solą, kolendrą i pozostałym curry do smaku.
![]() |
Nowi My: Warzywa po azjatycku wersja postna |
0 komentarze: