Zapiekanka na placku z płatkami owsianymi

By | czerwca 25, 2017 Leave a Comment
Chrupiące, prosto z pieca naleśniki z nadzieniem godnym najlepszych pizzerek i zapiekanek, są dobrym pomysłem na szybki obiad i kolację. Ciasto naleśnikowe nie potrzebuje wyrastania, można je przygotować nawet na niespodziewaną wizytę znajomych lub jako dodatek do sałatek.

Bez problemu możecie je przygotować, nawet gdy pod ręką nie będzie miksera, np. podczas weekendowych wypadów za miasto, gdzieś w domku przy lasku, z dala od barów i restauracji.

bez mleka; bez jajek; bez orzechów; alkalicznie

Nowi My: Zapiekanka na placku z płatkami owsianymi
 Zapiekanka na placku z płatkami owsianymi

Składniki na naleśniki:
Przepis na naleśniki z Jadłonomia, po drobnych zmianach
  • 1/3 szkl płatków owsianych górskich 
  • 1 szkl mąki orkiszowej typ 650 
  • Szczypta soli 
  • 1 szkl mleka roślinnego (np owsiane) 
  • 0,5 szkl wody -jeśli mamy, to używamy gazowanej 
  • Łyżka oleju
Składniki na farsz:
  • 4 naleśniki wytrawne
  • ~200 g pieczarek 
  • ¼ czerwonej papryki 
  • ~60 g sera Halloumi 
  • 5 suszonych pomidorów nie z zalewy 
  • Łyżeczka pokrojonej natki pietruszki 
  • Sól, pieprz 
Wykonanie:

Naleśniki wytrawne z płatkami owsianymi
Płatki owsiane zmielić w młynku.
W misce wymieszać mąkę orkiszową, owsianą i sól.

Dolewając mleko, wodę, olej, miksować do uzyskania gładkiej masy.
Ciasto odstawić na około 10-15 minut, smażyć na dobrze rozgrzanej patelni.

Farsz do naleśników
Pieczarki pokroić drobno i usmażyć z natką pietruszki, dodać sól i pieprz do smaku.
Paprykę, pomidory i Halloumi pokroić na kawałki.

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni (termoobieg).
Na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika położyć papier do pieczenia.

Rozłożyć naleśniki, układać na każdym usmażone pieczarki, pokrojone pomidory, paprykę i Halloumi. Zapiekać 10 minut.


Nowi My: Zapiekanka na placku z płatkami owsianymi
Nowi My: Zapiekanka na placku z płatkami owsianymi


Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: