Bez problemu możecie je przygotować, nawet gdy pod ręką nie będzie miksera, np. podczas weekendowych wypadów za miasto, gdzieś w domku przy lasku, z dala od barów i restauracji.
bez mleka; bez jajek; bez orzechów; alkalicznie
![]() |
Nowi My: Zapiekanka na placku z płatkami owsianymi |
Składniki na naleśniki:
Przepis na naleśniki z Jadłonomia, po drobnych zmianach
- 1/3 szkl płatków owsianych górskich
- 1 szkl mąki orkiszowej typ 650
- Szczypta soli
- 1 szkl mleka roślinnego (np owsiane)
- 0,5 szkl wody -jeśli mamy, to używamy gazowanej
- Łyżka oleju
- 4 naleśniki wytrawne
- ~200 g pieczarek
- ¼ czerwonej papryki
- ~60 g sera Halloumi
- 5 suszonych pomidorów nie z zalewy
- Łyżeczka pokrojonej natki pietruszki
- Sól, pieprz
Naleśniki wytrawne z płatkami owsianymi
Płatki owsiane zmielić w młynku.
W misce wymieszać mąkę orkiszową, owsianą i sól.
Dolewając mleko, wodę, olej, miksować do uzyskania gładkiej masy.
Ciasto odstawić na około 10-15 minut, smażyć na dobrze rozgrzanej patelni.
Farsz do naleśników
Pieczarki pokroić drobno i usmażyć z natką pietruszki, dodać sól i pieprz do smaku.
Paprykę, pomidory i Halloumi pokroić na kawałki.
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni (termoobieg).
Na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika położyć papier do pieczenia.
Rozłożyć naleśniki, układać na każdym usmażone pieczarki, pokrojone pomidory, paprykę i Halloumi. Zapiekać 10 minut.
![]() |
Nowi My: Zapiekanka na placku z płatkami owsianymi |
![]() |
Nowi My: Zapiekanka na placku z płatkami owsianymi |
0 komentarze: