Kolejną zaletą jest prostota w przygotowaniu. Wykonując czynności zgodnie z przepisem, chleb musi się udać. Sławek, który wcześniej nic nie piekł, poradził sobie z tym przepisem. Od tego czasu wykorzystał przepis już kilkakrotnie, za każdym razem z sukcesem.
Teraz unikamy pieczywa kupnego, ponieważ wydaje nam się bez smaku. Aż ciężko uwierzyć, że te jasne bułki ze sklepu nie mają żadnego smaku. Nie wiemy, czy przez te 2 lata zmieniono recepturę, czy nasz smak się tak zmienił.
bez mleka; bez jajek; bez orzechów; wegańskie; alkaliczne; chleb; gluten
![]() |
Nowi My: Chleb orkiszowy |
Dwie foremki o wymiarach 10cm x 20cm wysokość 7cm
Składniki:
Zaczyn:
- 25-27 g drożdży
- 0,5 łyżeczki cukru trzcinowego
- 100 g delikatnie ciepłej wody
- 150 g mąki orkiszowej razowej (typ 1850)
- 450 g mąki orkiszowej (typ 650)
- Łyżka soli
- 4 łyżki siemienia lnianego w ziarnach
- 4 łyżki słonecznika
- Opcjonalnie 1 łyżka dyni
- 400 ml lekko ciepłej wody (ok. 40 stopni)
Zaczyn
Drożdże wyciągnąć z lodówki na godzinę przed przygotowaniem zaczynu.
Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier, lekko ciepłą wodę i wymieszać drewnianą łyżką.
Przykryć talerzem i odstawić na 15 minut (w tym czasie odmierzyć pozostałe składniki).
Chleb
W wysokiej misce lub szerokim garnku odważyć mąkę, dodać sól, ziarna.
Dodać zaczyn i wodę (400ml).
Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką, tylko do czasu aż nie będzie widać surowej mąki. Przykryć talerzem, zostawić do wyrośnięcia na 1,5h.
![]() |
Nowi My: Chleb orkiszowy |
Przygotowanie do pieczenia
Po 1-1,5h wyrośnięte ciasto przemieszać przez około 1 minutę drewnianą łyżką.
Nasmarować foremki oliwą (oliwa nie ma pływać w foremce, tylko natłuścić jej brzegi), następnie przełożyć ciasto do foremek. Wymiary foremek 10x20x7cm (szer. dl. wys.)
![]() |
Nowi My: Chleb orkiszowy |
Pieczenie chleba
Wyrośnięte bochenki wstawić do nagrzanego piekarnika, po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 200-205 stopni i piec jeszcze 30 minut.
Chleb wyciągnąć z piekarnika od razu po jego wyłączeniu. Po około 3 minutach wyciągnąć go z foremek na kratkę, żeby nie parował od dołu (nie będzie miękł –skórka pozostanie chrupiąca).
Chleb przechowujemy owinięty ściereczką, nigdy w foliowym worku. Dłużej będzie świeży i chrupiący.
Zdjęcia z przygotowania oraz poniższe, prezentują pieczenie chleba przez Sławka. Jak widzicie, wszytko wychodzi bardzo fajnie.
![]() |
Nowi My: Chleb orkiszowy |
![]() |
Nowi My: Chleb orkiszowy |
Zrobiłam chleb już drugi raz. Wyszedł super. Bardzo fajny przepis :-)
OdpowiedzUsuńZa pierwszym razem słabiej wyrósł, ale użyłam drożdży bezpośrednio z lodówki. I trudno go było oddzielić od foremki (piekłam bezpośrednio w foremce + oliwa). Tym razem wcześniej wyciągnęłam drożdże z lodówki, a foremkę wyłożyłam papierem i wszystko się udało.
Piekłam całe ciasto w jednej foremce o dolnych wymiarach 8,5x27,5cm, wys. 7 cm. Trzymałam chleb 15 minut dłużej w piekarniku niż w przepisie oryginalnym (17 minut w niższej temperaturze, 38 w wyższej). Myślę że mogłabym go potrzymać jeszcze 3 minuty dla lepszego zarumienienia skórki.