Chleb orkiszowy

By | marca 24, 2017 1 comment
Świeży i chrupiący domowy chleb. Lubimy bardzo jego zapach w naszym domu. Próbowaliśmy różnych przepisów, były równie dobre, ale ten ma nad nimi jedną przewagę, jest szybki. Wracając do domu koło 17, już po 20 możemy zjeść jeszcze ciepły chleb. Konieczne jest wówczas użycie cieplejszej wody, postawienie wyrastającego ciasta przy źródle ciepła, np. kaloryfer zimą, a to wszystko w celu przyspieszenia jego wyrastania.

Kolejną zaletą jest prostota w przygotowaniu. Wykonując czynności zgodnie z przepisem, chleb musi się udać. Sławek, który wcześniej nic nie piekł, poradził sobie z tym przepisem. Od tego czasu wykorzystał przepis już kilkakrotnie, za każdym razem z sukcesem.

Teraz unikamy pieczywa kupnego, ponieważ wydaje nam się bez smaku. Aż ciężko uwierzyć, że te jasne bułki ze sklepu nie mają żadnego smaku. Nie wiemy, czy przez te 2 lata zmieniono recepturę, czy nasz smak się tak zmienił.

bez mleka; bez jajek; bez orzechów; wegańskie; alkaliczne; chleb; gluten
Nowi My: Chleb orkiszowy
Chleb orkiszowy
Dwie foremki o wymiarach 10cm x 20cm wysokość 7cm

Składniki:
Zaczyn:
  • 25-27 g drożdży
  • 0,5 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 100 g delikatnie ciepłej wody 
Chleb:
  • 150 g mąki orkiszowej razowej (typ 1850) 
  • 450 g mąki orkiszowej (typ 650)
  • Łyżka soli 
  • 4 łyżki siemienia lnianego w ziarnach
  • 4 łyżki słonecznika
  • Opcjonalnie 1 łyżka dyni
  • 400 ml lekko ciepłej wody (ok. 40 stopni) 
Wykonanie:
Zaczyn

Drożdże wyciągnąć z lodówki na godzinę przed przygotowaniem zaczynu.
Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier, lekko ciepłą wodę i wymieszać drewnianą łyżką.
Przykryć talerzem i odstawić na 15 minut (w tym czasie odmierzyć pozostałe składniki).

Chleb

W wysokiej misce lub szerokim garnku odważyć mąkę, dodać sól, ziarna.
Dodać zaczyn i wodę (400ml).

Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką, tylko do czasu aż nie będzie widać surowej mąki. Przykryć talerzem, zostawić do wyrośnięcia na 1,5h.

Nowi My: Chleb orkiszowy
My stawiamy blisko kaloryfera. Gdy woda jest cieplejsza, ciasto wyrasta szybciej -nie można przesadzić z temperaturą wody, żeby „nie zabić” drożdży.

Przygotowanie do pieczenia

Po 1-1,5h wyrośnięte ciasto przemieszać przez około 1 minutę drewnianą łyżką.

Nasmarować foremki oliwą (oliwa nie ma pływać w foremce, tylko natłuścić jej brzegi), następnie przełożyć ciasto do foremek. Wymiary foremek 10x20x7cm (szer. dl. wys.)
Nowi My: Chleb orkiszowy
Ciasto można posypać makiem lub sezamem. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni góra dół.

Pieczenie chleba

Wyrośnięte bochenki wstawić do nagrzanego piekarnika, po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 200-205 stopni i piec jeszcze 30 minut.

Chleb wyciągnąć z piekarnika od razu po jego wyłączeniu. Po około 3 minutach wyciągnąć go z foremek na kratkę, żeby nie parował od dołu (nie będzie miękł –skórka pozostanie chrupiąca).

Chleb przechowujemy owinięty ściereczką, nigdy w foliowym worku. Dłużej będzie świeży i chrupiący.

Zdjęcia z przygotowania oraz poniższe, prezentują pieczenie chleba przez Sławka. Jak widzicie, wszytko wychodzi bardzo fajnie. 


Nowi My: Chleb orkiszowy

Nowi My: Chleb orkiszowy

Nowszy post Starszy post Strona główna

1 komentarz:

  1. Zrobiłam chleb już drugi raz. Wyszedł super. Bardzo fajny przepis :-)
    Za pierwszym razem słabiej wyrósł, ale użyłam drożdży bezpośrednio z lodówki. I trudno go było oddzielić od foremki (piekłam bezpośrednio w foremce + oliwa). Tym razem wcześniej wyciągnęłam drożdże z lodówki, a foremkę wyłożyłam papierem i wszystko się udało.
    Piekłam całe ciasto w jednej foremce o dolnych wymiarach 8,5x27,5cm, wys. 7 cm. Trzymałam chleb 15 minut dłużej w piekarniku niż w przepisie oryginalnym (17 minut w niższej temperaturze, 38 w wyższej). Myślę że mogłabym go potrzymać jeszcze 3 minuty dla lepszego zarumienienia skórki.

    OdpowiedzUsuń