Sałatka penne z pieczarkami i brokułem

By | kwietnia 02, 2017 Leave a Comment
Makaron razowy na dobre zagościł w naszej kuchni na początku 2016 roku. Początkowo mieliśmy obawy, czy penne z ulubionym pesto będzie nam smakować. Natomiast podejmując trzy miesięczne wyzwanie zdrowego odżywiania się, musieliśmy odstawić makaron z białej mąki pszennej. Penne było bardzo dobre, dzisiaj makaronu razowego nie oddamy.

Warto spróbować, bo mąka pełnoziarnista jest znacznie bogatsza w wartości odżywcze, tym samym jest zdrowsza. Zalecana jest zarówno osobom aktywnym, uprawiającym sport, jak również dbającym o linię. 

bez mleka; bez orzechów;opcja wegańska
Nowi My: Sałatka penne z pieczarkami i brokułem
Sałatka penne z pieczarkami i brokułem
kolacja dla 2 osób

Składniki:
  • 10 mniejszych pieczarek 
  • Łyżeczka masła klarowanego  (w wersji wegańskiej innego tłuszczu)
  • ~140g ugotowanego makaronu penne razowego 
  • Garść brokuła 
  • 2 ogórki kiszone 
  • 3-4 rzodkiewki 
  • 5cm białej części pora 
  • Łyżka posiekanej natki pietruszki 
  • 2 łyżki majonezu 
  • 0,5 łyżeczki ketchupu 
  • Sól, pieprz 
  • Ostra papryka lub sos Sriracha do smaku
Wykonanie:

Pieczarki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki, następnie usmażyć je na maśle na rozgrzanej patelni.

W małym garnku zagotować wodę, dodać łyżeczkę soli, wrzucić brokuł, gotować 3-5 min*.
Pieczarki i brokuł ostudzić.

*brokuł gotowany krótko zostanie w żywo zielonym kolorze. Jeśli podzielimy surowe warzywo na mniejsze kawałki, należy go gotować 3 minuty, jeśli mamy większe różyczki gotujemy maksymalnie 5 minut.

Każdą rurkę penne pokroić na 3 części; rzodkiewkę, ogórka w kostkę; por w pół talarki; natkę pietruszki na drobno.

W misce umieścić pokrojony makaron i warzywa (pieczarki, brokuł, ogórki, rzodkiewkę, por, natkę). Dodać majonez, ketchup i ostry sos, jeśli używamy. Wszystko razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Nowi My: Sałatka penne z pieczarkami i brokułem

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: