Warto spróbować, bo mąka pełnoziarnista jest znacznie bogatsza w wartości odżywcze, tym samym jest zdrowsza. Zalecana jest zarówno osobom aktywnym, uprawiającym sport, jak również dbającym o linię.
bez mleka; bez orzechów;opcja wegańska
![]() |
Nowi My: Sałatka penne z pieczarkami i brokułem |
Sałatka penne z pieczarkami i brokułem
kolacja dla 2 osób
Składniki:
- 10 mniejszych pieczarek
- Łyżeczka masła klarowanego (w wersji wegańskiej innego tłuszczu)
- ~140g ugotowanego makaronu penne razowego
- Garść brokuła
- 2 ogórki kiszone
- 3-4 rzodkiewki
- 5cm białej części pora
- Łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki majonezu
- 0,5 łyżeczki ketchupu
- Sól, pieprz
- Ostra papryka lub sos Sriracha do smaku
Pieczarki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki, następnie usmażyć je na maśle na rozgrzanej patelni.
W małym garnku zagotować wodę, dodać łyżeczkę soli, wrzucić brokuł, gotować 3-5 min*.
Pieczarki i brokuł ostudzić.
*brokuł gotowany krótko zostanie w żywo zielonym kolorze. Jeśli podzielimy surowe warzywo na mniejsze kawałki, należy go gotować 3 minuty, jeśli mamy większe różyczki gotujemy maksymalnie 5 minut.
Każdą rurkę penne pokroić na 3 części; rzodkiewkę, ogórka w kostkę; por w pół talarki; natkę pietruszki na drobno.
W misce umieścić pokrojony makaron i warzywa (pieczarki, brokuł, ogórki, rzodkiewkę, por, natkę). Dodać majonez, ketchup i ostry sos, jeśli używamy. Wszystko razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
![]() |
Nowi My: Sałatka penne z pieczarkami i brokułem |
0 komentarze: