Surówka z białej rzodkiewki

By | marca 19, 2017 1 comment
Rzodkiew lubimy za jej ostry i zdecydowany smak. Docenią ją osoby będące na dietach, bo ma mało kalorii, a dużo właściwości odżywczych. Biała rzodkiew jest mało popularna w naszych domach, choć ma więcej witamin od klasycznej rzodkiewki.

Lubimy używać ją do surówek i sałatek, bo łatwo i szybko można zetrzeć ją na tarce. Krojenie małych rzodkiewek, może nie jest trudne, ale przygotowanie większej porcji dla kilku osób, może już zabrać nam trochę czasu.

detoks; post dr. Dąbrowskiej; alkaliczny detoks; bez mleka; bez jajek; bez orzechów; bez glutenu; wegańskie; alkaliczne
Nowi My: Surówka z białej rzodkiewki
Surówka z białej rzodkiewki

Składniki:
  • 170-200 g białej rzodkwi
  • 2 średniej wielkości ogórki kiszone 
  • ¼ większej czerwonej papryki 
  • 6 pomidorków cherry lub 1 większy pomidor 
  • Sól, pieprz 
Wykonanie:

Rzodkiewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach i odcisnąć. Ogórka przekroić na pół w poprzek i pokroić w plasterki. Paprykę pokroić w grubszą kostkę. Pomidorki cherry pokroić w ćwiartki, jeśli używamy zwykłego pomidora należy pokroić go w grubszą kostkę. Dodać do smaku sól i świeżo mielony pieprz.

Nowi My: Surówka z białej rzodkiewki

Nowi My: Surówka z białej rzodkiewki

Nowszy post Starszy post Strona główna

1 komentarz:

  1. Pierwszy raz surówkę robiliśmy 7 dnia naszego drugiego postu w listopadzie. W tym tygodniu powtórzyliśmy ją jeszcze raz, przy okazji spisaliśmy dla Was składniki.

    Wiecie co, smakuje tak samo dobrze https://www.facebook.com/NowiMy/photos/a.209952139379327.1073741828.209334549441086/333836783657528/?type=3

    OdpowiedzUsuń