Pierożki drożdżowe z kiszoną kapustą i pieczarkami

By | stycznia 19, 2017 Leave a Comment
Drożdżowe pierożki sprawdzają się na każdą okazję, mogą być ciekawą przekąską podczas spotkań z rodziną, lub przyjaciółmi. Dobrym rozwiązaniem będzie również zabranie ich w podróż, zamiast klasycznych kanapek. Farsz ukryty jest w środku pieroga, dzięki temu nie wysycha i nie wypada.

Po raz pierwszy przygotowaliśmy je na spotkanie rodzinne w drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia. W ten dzień zwykle większość osób ma już dość śledzi, sałatek, czy ryby po grecku. Dlatego przygotowaliśmy właśnie pierożki drożdżowe z nadzieniem z kiszonej kapusty i pieczarkami. Wyszły wyśmienite.

bez mleka; bez jajek; bez orzechów; wegańskie
Nowi My: Pierożki drożdżowe z kiszoną kapustą i pieczarkami

Nowi My: Pierożki drożdżowe z kiszoną kapustą i pieczarkami
Pierożki drożdżowe z kiszoną kapustą i pieczarkami

Składniki:
Ciasto drożdżowe na pierogi
  • 500g jasnej mąki orkiszowej typ 650*
  • 250ml wody
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ szkl. oleju np. rzepakowego
Farsz do pierożków z kiszoną kapustą i pieczarkami (na 27 sztuk) 
  • 250-300 odciśniętej kapusty kiszonej
  • 350g pieczarek 
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 liść laurowy 
  • 2 ziarenka ziela angielskiego 
  • Szczypta kminku mielonego
Wykonanie:
Ciasto drożdżowe na pierogi
Zaczyn: drożdże o temperaturze pokojowej rozkruszyć, dodać cukier i wymieszać z 50ml letniej wody-odstawić pod przykryciem na około 15 minut.

W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę, sól. Odstany po 15 minutach zaczyn, dodać do suchych składników, wymieszać delikatnie łyżką, następnie dodawać stopniowo pozostałą wodę i olej, wyrabiać rękę około 10-15 minut.

Jeśli ktoś ma mikser można pomóc sobie mikserem, jednak polecam etap łączenia składników (pierwsze 3 min) wykonać ręcznie.

Do miski wysmarowanej olejem przełożyć ciasto, przykryć talerzem i odstawić do podwojenia objętości. Jeżeli ciasto jest dobrze wyrobione i mamy ciepło w mieszkaniu to wystarczy godzina, w przeciwnym razie może być potrzebne 1,5h. 

Farsz do pierożków z kiszoną kapustą i pieczarkami (na 27 sztuk) 
Kapustę opłukać, pokroić drobniej. Przełożyć do garnka, zalać około 0,7 szklanki wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować 40 minut.

Pieczarki pokroić i usmażyć na łyżce oleju. Przestudzić i pokroić na drobne kawałki.

Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na łyżce oleju. Dodać usmażone i drobno pokrojone pieczarki, ugotowaną kapustę. Doprawić solą, pieprzem i kminkiem. Wszystko razem smażyć 2 minuty-żeby smaki się połączyły.

Pierożki
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyciągnąć na stolnicę posypaną mąką, ugniatać jeszcze przez chwilę i podzielić ciasto na pół.

Podsypać ponownie stolnicę mąką i rozwałkować pierwszą połowę ciasta na placek o grubości około 0,5cm. Dużą szklanką wyciąć kółka.

Na kółko nałożyć sporą łyżeczkę farszu i zalepić dokładnie pieroga. Ułożyć pierogi na blaszce wyłożonej papierem -pamiętajmy, że pierogi urosną, wiec nie należy układać ich zbyt ciasno.
Nowi My: Pierożki drożdżowe z kiszoną kapustą i pieczarkami

Nowi My: Pierożki drożdżowe z kiszoną kapustą i pieczarkami
Pozostawić pod ściereczką do wyrośnięcia na 30 minut. Włączyć piekarnik góra, dół i nagrzać do 180 stopni.

Po wyrośnięciu pierogi posmarować kleikiem zrobionym z mąki z wodą** (łyżka mąki + woda -ma powstać konsystencja rzadkiego budyniu) i posypać makiem/ lub czarnuszką/ sezamem (uwaga alergicy)/ kminkiem.

**jeśli nie macie problemu z jajkiem to pierożki można posmarować rozkłóconym jajkiem.

Piec przez 25 minut. Jeśli ktoś ma bardzo mocny piekarnik, to można już zacząć doglądać pierożki po 20 minutach.

Z podanej ilości wyjdzie nam około 27 pierogów (ilość jest zależna od tego jak grubo będziemy wałkować ciasto). Ja układam pierogi na 2 blachach z wyposażenia piekarnika.
Nowi My: Pierożki drożdżowe z kiszoną kapustą i pieczarkami

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: