Po raz pierwszy przygotowaliśmy je na spotkanie rodzinne w drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia. W ten dzień zwykle większość osób ma już dość śledzi, sałatek, czy ryby po grecku. Dlatego przygotowaliśmy właśnie pierożki drożdżowe z nadzieniem z kiszonej kapusty i pieczarkami. Wyszły wyśmienite.
bez mleka; bez jajek; bez orzechów; wegańskie
![]() |
Nowi My: Pierożki drożdżowe z kiszoną kapustą i pieczarkami |
![]() |
Nowi My: Pierożki drożdżowe z kiszoną kapustą i pieczarkami |
Składniki:
Ciasto drożdżowe na pierogi
- 500g jasnej mąki orkiszowej typ 650*
- 250ml wody
- 25g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżeczka soli
- ¼ szkl. oleju np. rzepakowego
Farsz do pierożków z kiszoną kapustą i pieczarkami (na 27 sztuk)
- 250-300 odciśniętej kapusty kiszonej
- 350g pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- Szczypta kminku mielonego
Ciasto drożdżowe na pierogi
Zaczyn: drożdże o temperaturze pokojowej rozkruszyć, dodać cukier i wymieszać z 50ml letniej wody-odstawić pod przykryciem na około 15 minut.
W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę, sól. Odstany po 15 minutach zaczyn, dodać do suchych składników, wymieszać delikatnie łyżką, następnie dodawać stopniowo pozostałą wodę i olej, wyrabiać rękę około 10-15 minut.
Jeśli ktoś ma mikser można pomóc sobie mikserem, jednak polecam etap łączenia składników (pierwsze 3 min) wykonać ręcznie.
Do miski wysmarowanej olejem przełożyć ciasto, przykryć talerzem i odstawić do podwojenia objętości. Jeżeli ciasto jest dobrze wyrobione i mamy ciepło w mieszkaniu to wystarczy godzina, w przeciwnym razie może być potrzebne 1,5h.
Farsz do pierożków z kiszoną kapustą i pieczarkami (na 27 sztuk)
Kapustę opłukać, pokroić drobniej. Przełożyć do garnka, zalać około 0,7 szklanki wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować 40 minut.
Pieczarki pokroić i usmażyć na łyżce oleju. Przestudzić i pokroić na drobne kawałki.
Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na łyżce oleju. Dodać usmażone i drobno pokrojone pieczarki, ugotowaną kapustę. Doprawić solą, pieprzem i kminkiem. Wszystko razem smażyć 2 minuty-żeby smaki się połączyły.
Pierożki
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyciągnąć na stolnicę posypaną mąką, ugniatać jeszcze przez chwilę i podzielić ciasto na pół.
Podsypać ponownie stolnicę mąką i rozwałkować pierwszą połowę ciasta na placek o grubości około 0,5cm. Dużą szklanką wyciąć kółka.
Na kółko nałożyć sporą łyżeczkę farszu i zalepić dokładnie pieroga. Ułożyć pierogi na blaszce wyłożonej papierem -pamiętajmy, że pierogi urosną, wiec nie należy układać ich zbyt ciasno.
![]() |
Nowi My: Pierożki drożdżowe z kiszoną kapustą i pieczarkami |
![]() |
Nowi My: Pierożki drożdżowe z kiszoną kapustą i pieczarkami |
Po wyrośnięciu pierogi posmarować kleikiem zrobionym z mąki z wodą** (łyżka mąki + woda -ma powstać konsystencja rzadkiego budyniu) i posypać makiem/ lub czarnuszką/ sezamem (uwaga alergicy)/ kminkiem.
**jeśli nie macie problemu z jajkiem to pierożki można posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec przez 25 minut. Jeśli ktoś ma bardzo mocny piekarnik, to można już zacząć doglądać pierożki po 20 minutach.
Z podanej ilości wyjdzie nam około 27 pierogów (ilość jest zależna od tego jak grubo będziemy wałkować ciasto). Ja układam pierogi na 2 blachach z wyposażenia piekarnika.
![]() |
Nowi My: Pierożki drożdżowe z kiszoną kapustą i pieczarkami |
0 komentarze: