Największe kłopoty napotykamy, gdy dochodzą w rodzinie alergie, bądź przekonania, które uniemożliwiają nam jedzenie podstawowych jej składników, np. sera. Z tym problemem spotykamy się głównie w restauracjach, bo w domu można zwykle pominąć składnik.
Osoby, które interesują się kuchnią wegańską, na pewno wiedzą, że dostępne są sery niepochodzące od zwierząt, ale my z uwagi na zawarte w nich liczne tłuszcze utwardzone, głównie niezdrowy olej palmowy, czy olej kokosowy, którego Filip nie może, nie używamy ich do pizzy naszego dziecka. Wcześniej kończyło się to zwykle tym, że Filip najchętniej jadł samo ciasto, zostawialiśmy dla niego grubszy pasek, ewentualnie z samym sosem. Nie miał okazji zakochać się w pizzy.
Trzeba podróżować, odkrywać nowe kuchnie i w tym przypadku urlop na Gozo to potwierdził. Wyjazd podsunął nam pomysł na wariację pizzy, która bardzo posmakowała Filipowi. Wiecie, z czym była i jak ją przygotować, żeby zaskarbić sobie sympatię malucha? Na domową piekarnię w Nadur nakierowała nas koleżanka, zapewniając, że miejsce jest niezwykłe i tak było. To, co odkryliśmy na miejscu zaskoczyło nas całkowicie, pizza bez sera, a co w zamian? W Nadur „Ftira”, bo taką ma nazwę, podawana jest z plastrami ziemniaka. Powiem tylko -to jest pyszne i nie trzeba do niej wcale sera. Filip jest zachwycony, spokojnie można położyć inne warzywa, a wszystkie kawałki znikają z talerza.
bez mleka; bez jajek; bez orzechów; wegańska; dieta alkaliczna
![]() |
Nowi My: Pizza dla alergika |
Składniki
Ciasto na Pizzę
- 15g drożdży
- ½ łyżeczki cukru trzcinowego
- ~220 ml ciepłej wody (temp około 40st)-w sumie na zaczyn i ciasto
- 300g mąki orkiszowej typ 650
- Łyżeczka soli 2 łyżki oliwy
- ½ ciasta na pizzę z przepisu powyżej
- Dodatki najlepiej wybrać te, które dziecko lubi
- 4 łyżeczki dozwolonego sosu pomidorowego (nasz alergik lubi ketchup domowy)
- Kawałek czerwonej papryki-mniej niż 1/4
- ½ małej cebuli
- 4 różyczki brokuła
- 1 większy ziemniak
- Sól
- Opcjonalnie: tymianek i oregano
Ciasto na Pizzę
Zaczyn: Pokruszyć drożdże, dodać cukier i 5 łyżek ciepłej wody. Odstawić zaczyn na 15 minut.
Ciasto: Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, wymieszać. Dodać pracujący zaczyn, oliwę, wyrabiać elastyczne ciasto dolewając po trochę wodę. Ilość wody należy dostosować do konsystencji ciasta.
Ciasto należy wyrabiać około 10 minut. Miskę z ciastem przykryć talerzem i odstawić na 1h do wyrośnięcia.
Pizza dla alergika
Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, brokuł podzielić na mniejsze różyczki, ziemniaka pokroić w cienkie plasterki.
Blachę posmarować oliwą. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni (góra dół). Temperatura nie może być za wysoka, ponieważ pizza z ziemniakami musi posiedzieć trochę dłużej w piekarniku, żeby ziemniaki nie były surowe.
Wyrośnięte ciasto rozciągnąć w rękach na cienki placek. Może być prostokąt lub okrąg, w zależności od preferencji dziecka.
Placek położyć na natłuszczonej blaszce, posmarować sosem, układać paprykę, cebulę, brokuł. Na wierzch położyć cienkie plastry ziemniaka, posolić. Jeśli dziecko lubi i może, posypać tymiankiem i oregano.
![]() |
Nowi My: Pizza dla alergika |
Nasz alergik nie zjada pizzy na raz, więc pozostałą część podgrzewamy następnego dnia w piekarniku. Pizzę zawijamy w folię aluminiową, żeby nie suszyła się podczas podgrzewania.
*UWAGA:nie róbcie tego błędu co my, kładąc na prawie całą pizzę składniki, które mogą uczulać wasze dzieci, zostawiając kawałek bez dodatków. Przecież wszystkie alergeny krążą podczas pieczenia w piekarniku. Kiedyś mało co nie wylądowaliśmy w szpitalu, po tym jak nasz syn zjadł brzeg od naszej pizzy z salami. Okazało się, że salami miało w posypce orzechy (początki życia z alergią).
![]() |
Nowi My: Pizza dla alergika |
![]() |
Nowi My: Pizza dla alergika |
0 komentarze: