Kalafior po indyjsku

By | kwietnia 20, 2017 Leave a Comment
Kalafior po indyjsku to był nasz pierwszy obiad podczas trzeciego postu warzywno-owocowego. Jeżeli wszystko, co przygotujemy w najbliższe dni, będzie tak dobrze smakowało, to znowu zapomnimy, że jesteśmy na uboższej w składniki diecie.

Danie na pewno warte przygotowania na co dzień, wówczas cebulę dusilibyśmy na tłuszczu.

post dr. Dąbrowskiej; alkaliczny detoks; bez mleka; bez jajek; bez orzechów; wegańskie
Nowi My: Kalafior po indyjsku

Nowi My: Kalafior po indyjsku
Kalafior po indyjsku

Składniki:
  • 1,5 dużej cebuli 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 cm świeżego imbiru 
  • Po szczypcie: kminu rzymskiego, kardamonu 
  • Po pół łyżeczki: ziół prowansalskich, kurkumy, cynamonu 
  • Średniej wielkości kalafior 
  • 300-400 ml przecieru pomidorowego domowego*  
  • Sól, pieprze cayenne lub chilli
*domowy przecier pomidorowy jest znacznie rzadszy niż ten ze sklepu, dlatego jeśli go nie posiadamy, należy go zastąpić passatą lub sokiem pomidorowym.

Wykonanie:
Na suchej, rozgrzanej patelni „smażyć” 2-3 minuty cebulę pokrojoną w pół talarki, czosnek w plasterki, imbir starty na drobnych oczkach. Dodać wszystkie przyprawy, poza ostra papryką.

Podsmażać jeszcze minutę, uważając, żeby przyprawy się nie przypaliły.

Podlać ok 80 ml gorącej wody. Dodać różyczki kalafiora. Dusić pod przykryciem 15 minut. Dodać przecier pomidorowy, doprawić solą i ostrą papryką do smaku, dusić danie jeszcze przez 5 minut.

Nowi My: Kalafior po indyjsku

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: