Jajko w koszulce na grzance

By | lutego 03, 2017 Leave a Comment

Lubicie chrupiące, ciepłe pieczywo? Najlepiej na śniadanie w sobotni lub niedzielny poranek? Może za oknem pada deszcz i nie ma komu pójść do sklepu po świeży chleb?

W naszym domu chleb mamy zawsze z własnego wypieku, ale zdarza się, że jest już nowy, a obok leży jeszcze kilka kromek sprzed dwóch dni – domowy na szczęście się nie starzeje. Wystarczy chwila i nie będzie różnicy, czy na patelni położyliśmy świeżutki, czy może lekko czerstwy chleb.

Takie śniadanie z kiełkami przypomina wiosnę, oczekiwanie na długie, słoneczne i ciepłe dni. Nie wiem, czy to przypadek, ale tego sobotniego poranka, choć za oknem było mroźnie, to świeciło słońce.

bez mleka; bez orzechów; alkaliczne
Nowi My: Jajko w koszulce na grzance
Jajko w koszulce na grzance

Składniki:
  • 1 łyżka octu
  • jajko
  • kromka kwadratowego chleba
  • masło do posmarowania chleba
  • warzywa (np. pomidory, rzodkiewki, szczypiorek, ogórek, papryka, kiełki) -wybieramy co lubimy
  • Opcjonalnie: sól, pieprz, słodka papryka
Wykonanie:

W garnku zagotować wodę, dodać łyżkę octu.

Kręcąc łyżką w garnku zrobić wir z wody (lejek wodny), następnie wbić jajko w ten wir. Gotować przez 3 minuty. Jajko wyłowić łyżką cedzakową. 

Każde jajko należy gotować osobno, jedno po drugim.

Równocześnie na patelni grillowej lub w tosterze ugrillować/ utostować chleb. Upieczony chleb posmarować masłem. Na grzance położyć ugotowane jajko. Posypać ulubionymi warzywami. Przyprawić do smaku.

Nowi My: Jajko w koszulce na grzance
Nowi My: Jajko w koszulce na grzance


Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: