W naszym domu chleb mamy zawsze z własnego wypieku, ale zdarza się, że jest już nowy, a obok leży jeszcze kilka kromek sprzed dwóch dni – domowy na szczęście się nie starzeje. Wystarczy chwila i nie będzie różnicy, czy na patelni położyliśmy świeżutki, czy może lekko czerstwy chleb.
Takie śniadanie z kiełkami przypomina wiosnę, oczekiwanie na długie, słoneczne i ciepłe dni. Nie wiem, czy to przypadek, ale tego sobotniego poranka, choć za oknem było mroźnie, to świeciło słońce.
bez mleka; bez orzechów; alkaliczne
![]() |
Nowi My: Jajko w koszulce na grzance |
Składniki:
- 1 łyżka octu
- jajko
- kromka kwadratowego chleba
- masło do posmarowania chleba
- warzywa (np. pomidory, rzodkiewki, szczypiorek, ogórek, papryka, kiełki) -wybieramy co lubimy
- Opcjonalnie: sól, pieprz, słodka papryka
Wykonanie:
W garnku zagotować wodę, dodać łyżkę octu.
Kręcąc łyżką w garnku zrobić wir z wody (lejek wodny), następnie wbić jajko w ten wir. Gotować przez 3 minuty. Jajko wyłowić łyżką cedzakową.
Każde jajko należy gotować osobno, jedno po drugim.
Równocześnie na patelni grillowej lub w tosterze ugrillować/ utostować chleb. Upieczony chleb posmarować masłem. Na grzance położyć ugotowane jajko. Posypać ulubionymi warzywami. Przyprawić do smaku.
![]() |
Nowi My: Jajko w koszulce na grzance |
![]() |
Nowi My: Jajko w koszulce na grzance |
0 komentarze: