Świeża ryba nie rozpada się na patelni, nie wydaje nieprzyjemnego zapachu podczas pieczenia, a mięso jest miękkie i sprężyste podczas jedzenia. Takiej ryby nie trzeba obtaczać w grubej panierce, a dla nas mniej w tej kwestii oznacza lepiej.
Rybę po grecku lubimy z kilku powodów. Właśnie dlatego, że nie jest panierowana, że jest w towarzystwie duszonych warzyw, nie jest sucha, oraz na koniec, bo dobrze smakuje na ciepło i na zimno następnego dnia. To chyba największa zaleta, gdy chcemy wziąć na obiad do pracy (my nie podgrzewamy).
bez mleka; bez jajek; bez orzechów; alkaliczne; ryba
![]() |
Nowi My: Ryba po grecku |
Składniki:
- 4 duże marchewki
- 2 duże pietruszki
- 2 duże cebule
- 700 g ryby bez ości-używam dorsza
- 2 łyżki dozwolonej mąki (ja używam orkiszowej)
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 180 g domowego ketchupu
- 150 g domowego przecieru pomidorowego*/ lub soku pomidorowego/ passaty
- Sól, pieprz
Wykonanie:
Obrać marchew, pietruszkę i zetrzeć na grubych oczkach tarki -pomagam sobie blenderem.
Gotować warzywa 5 minut, pod koniec gotowania wsypać szczyptę soli, pogotować minutę i odcedzić.
Cebule pokroić w kostkę i usmażyć. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą.
Rybę umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć rybę.
Sos pomidorowy: wymieszać ketchup z domowym przecierem (sokiem pomidorowym/ passatą)
W naczyniu żaroodpornym wyłożyć połowę warzyw, polać 1/3 sosu pomidorowego, wyłożyć usmażoną rybę, posypać pieprzem, polać 1/3 sosu, wyłożyć pozostałe warzywa i polać pozostałym sosem.
![]() |
Nowi My: Ryba po grcku |
![]() |
Nowi My: Ryba po grecku |
![]() |
Nowi My: Ryba po grecku |
0 komentarze: