Ryba po grecku

By | lutego 23, 2017 Leave a Comment
Lubimy ryby, dlatego poszukujemy sklepów, gdzie możemy kupić je świeże. Początki były trudne, bo dominują głównie mrożone, a tych od dawna już nie jemy.

Świeża ryba nie rozpada się na patelni, nie wydaje nieprzyjemnego zapachu podczas pieczenia, a mięso jest miękkie i sprężyste podczas jedzenia. Takiej ryby nie trzeba obtaczać w grubej panierce, a dla nas mniej w tej kwestii oznacza lepiej.

Rybę po grecku lubimy z kilku powodów. Właśnie dlatego, że nie jest panierowana, że jest w towarzystwie duszonych warzyw, nie jest sucha, oraz na koniec, bo dobrze smakuje na ciepło i na zimno następnego dnia. To chyba największa zaleta, gdy chcemy wziąć na obiad do pracy (my nie podgrzewamy).

bez mleka; bez jajek; bez orzechów; alkaliczne; ryba

Nowi My: Ryba po grecku
Ryba po grecku

Składniki:
  • 4 duże marchewki 
  • 2 duże pietruszki 
  • 2 duże cebule 
  • 700 g ryby bez ości-używam dorsza 
  • 2 łyżki dozwolonej mąki (ja używam orkiszowej) 
  • 2 łyżki oleju do smażenia 
  • 180 g domowego ketchupu 
  • 150 g domowego przecieru pomidorowego*/ lub soku pomidorowego/ passaty 
  • Sól, pieprz
* Jeśli nie masz domowego przecieru, polecam wybrać sok pomidorowy lub passatę, nie sklepowy przecier.

Wykonanie:

Obrać marchew, pietruszkę i zetrzeć na grubych oczkach tarki -pomagam sobie blenderem.

Gotować warzywa 5 minut, pod koniec gotowania wsypać szczyptę soli, pogotować minutę i odcedzić.

Cebule pokroić w kostkę i usmażyć. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą.

Rybę umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem.

Na patelni rozgrzać olej i usmażyć rybę.

Sos pomidorowy: wymieszać ketchup z domowym przecierem (sokiem pomidorowym/ passatą)

W naczyniu żaroodpornym wyłożyć połowę warzyw, polać 1/3 sosu pomidorowego, wyłożyć usmażoną rybę, posypać pieprzem, polać 1/3 sosu, wyłożyć pozostałe warzywa i polać pozostałym sosem.
Nowi My: Ryba po grcku
Piec pod przykryciem 30 minut, po tym czasie ściągnąć przykrywkę i piec jeszcze 10 minut.

Nowi My: Ryba po grecku
Nowi My: Ryba po grecku

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: