Racuchy drożdżowe wege-fit

By | lutego 02, 2017 Leave a Comment
Alergicy i weganie też chętnie jedzą racuchy, w szczególności, jeśli są dziećmi. Dbając o zdrowie, redukujemy ilość tłuszczu do smażenia do minimum.

U Filipa w przedszkolu racuchy są w menu przynajmniej raz w miesiącu, a my wszystko, co może zawierać zakazane dla niego składniki, przygotowujemy sami.

Inspirację do przepisu zaczerpnęliśmy z Jadłonomii.

bez mleka; bez jajek; bez orzechów; wegańskie
Nowi My: Racuchy drożdżowe wege-fit
Racuchy drożdżowe wege-fit

Składniki:
  • 15 g świeżych drożdży 
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego (do zaczynu) 
  • 1 szkl mleka roślinnego 
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego +5 łyżek letniej wody 
  • 200 g mąki pszennej 
  • 60 g mąki pszennej razowej 
  • 2 łyżki ksylitolu (można zmielić na puder w młynku) 
  • szczypta soli 
  • 2 łyżki oleju + 1-2 łyżki do smażenia 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • 1 łyżka spirytusu- być może da się wyeliminować, ale jego zadaniem jest niewciąganie tłuszczu podczas smażenia
Wykonanie:

W miseczce pokruszyć drożdże, dodać cukier trzcinowy i część delikatnie ciepłego mleka. Odstawić na 10 minut.

Siemię wymieszać z wodą i odstawiać na 10 minut.

Przesiać mąkę do miski, dodać pozostałe składniki (również siemię), oprócz pozostałego mleka.
Dodać zaczyn do mąki, wymieszać składniki drewnianą łyżką, dolać stopniowo pozostałe mleko.

Miksować ciastko mikserem około 5 min. Dość rzadkie ciasto pozostawić do wyrośnięcia –około 1,5-2 h.

Do kubka nalać gorącą wodę i rozgrzewać w niej łyżkę, którą będziemy nakładać placki na patelnię.

Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju pod przykryciem -do smażenia oleju dawać  nieco więcej niż na naleśniki i rozprowadzić pędzlem po patelni.

Inspiracja z Jadłonomia, link do źródła.

Nowi My: Racuchy drożdżowe wege-fit

Nowi My: Racuchy drożdżowe wege-fit

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: