Jeszcze w 2015 roku nie do pomyślenia było, żeby Sławek jadł bezmięsny obiad, zwykle kojarzył mu się z czymś na słodko, jak naleśniki z serem lub ryż z jabłkami. Ponad rok to bardzo długo, w szczególności, jeśli ma się na myśli zmiany żywieniowe.
bez mleka; bez jajek; bez orzechów; alkaliczne; opcja wegańska
![]() |
Nowi My: Sos pieczarkowo-selerowy |
Składniki:
- 1 łyżeczka ulubionego tłuszczu (smalec gęsi, masło klarowane, ewentualnie olej)
- 1 większa szalotka
- 500 g pieczarek
- 200 g korzenia selera
- Sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
- 200 ml przegotowanej wody 1 mniejszy liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 3 ziarna czarnego pieprzu
- 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
- 1/3 łyżeczki kuminu
- 150 ml "mleka" owsianego domowej roboty lub sklepowego, wtedy dodajemy łyżeczkę mąki do zagęszczenia sosu
- Sok z grubszego plastra limonki lub cytryny
Na rozgrzaną patelnię dodać tłuszcz.
Szalotkę pokroić w kostkę i dodać na rozgrzany tłuszcz, podsmażyć.
Pieczarki pokroić w średniej wielkości kawałki, dodać do podsmażonej cebuli.
Seler obrać i zetrzeć na grubych oczkach, dodać do dania na patelni. Smażyć około 15 min.
Dodać sól, pieprz, kolendrę , natkę pietruszki. Dolać wodę, liść laurowy, ziarna ziela i pieprzu. Gotować pod przykryciem 15 minut.
Dodać szczypiorek, kumin, gotować 5 minut.
Dodać mleko domowe lub mleko sklepowe z mąką, zagotować, doprawić lionką/ cytryną do smaku.
Podawać z kopytkami, makaronem, kaszą.
0 komentarze: