Sos pieczarkowo-selerowy

By | lutego 11, 2017 Leave a Comment
Ten sos to przykład na kolejny bardzo dobry obiad bez mięsa. Jeżeli do smażenia nie użyjemy tłuszczu zwierzęcego, będzie to danie w stu procentach wegańskie.

Jeszcze w 2015 roku nie do pomyślenia było, żeby Sławek jadł bezmięsny obiad, zwykle kojarzył mu się z czymś na słodko, jak naleśniki z serem lub ryż z jabłkami. Ponad rok to bardzo długo, w szczególności, jeśli ma się na myśli zmiany żywieniowe.

bez mleka; bez jajek; bez orzechów; alkaliczne; opcja wegańska
Nowi My: Sos pieczarkowo-selerowy
Sos pieczarkowo-selerowy

Składniki:
  • 1 łyżeczka ulubionego tłuszczu (smalec gęsi, masło klarowane, ewentualnie olej) 
  • 1 większa szalotka 
  • 500 g pieczarek 
  • 200 g korzenia selera 
  • Sól, pieprz 
  • 1/2 łyżeczki kolendry 
  • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki 
  •  200 ml przegotowanej wody 1 mniejszy liść laurowy 
  • 2 ziarna ziela angielskiego 
  • 3 ziarna czarnego pieprzu 
  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku 
  • 1/3 łyżeczki kuminu 
  • 150 ml "mleka" owsianego domowej roboty lub sklepowego, wtedy dodajemy łyżeczkę mąki do zagęszczenia sosu 
  • Sok z grubszego plastra limonki lub cytryny
Wykonanie:

Na rozgrzaną patelnię dodać tłuszcz.

Szalotkę pokroić w kostkę i dodać na rozgrzany tłuszcz, podsmażyć.

Pieczarki pokroić w średniej wielkości kawałki, dodać do podsmażonej cebuli.

Seler obrać i zetrzeć na grubych oczkach, dodać do dania na patelni. Smażyć około 15 min.

Dodać sól, pieprz, kolendrę , natkę pietruszki. Dolać wodę, liść laurowy, ziarna ziela i pieprzu. Gotować pod przykryciem 15 minut.

Dodać szczypiorek, kumin, gotować 5 minut.

Dodać mleko domowe lub mleko sklepowe z mąką, zagotować, doprawić lionką/ cytryną do smaku.

Podawać z kopytkami, makaronem, kaszą.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: