Nas na początku stycznia próbował dopaść wirus, dlatego do sałatki wybraliśmy naturalne antybiotyki i witaminy. Kasza jęczmienna jedna z najzdrowszych kasz w połączeniu z zielonymi warzywami zwiększa swoje właściwości. O czosnku nie trzeba chyba nikomu pisać, bo od wieków stosowany jest jako naturalny antybiotyk.
Gotując na obiad kaszę, odłóżcie kilka łyżek do pojemniczka, a przygotowanie tej sałatki nie zajmie Wam więcej niż 10 minut. Nawet gotowanie kaszy tylko pod sałatkę jest tego warte.
bez mleka; bez jajek; bez orzechów; wegańskie; alkaliczne
![]() |
Nowi My: Sałatka z kaszy perłowej i brokułów |
Składniki dla 2 osób:
- 1/3 brokuła (2 garście)
- ¼ czerwonej papryki
- 2 rzodkiewki
- 1 większy ogórek kiszony
- Szczypiorek z jednej cebuli
- 1 garść roszponki
- 3 łyżki ugotowanej kaszy perłowej
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżeczki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy
- Sól, pieprz
Brokuł wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować 3 min. Odlać i ostudzić.
Uwaga. Pamiętajcie, używając gotowanych brokułów, aby zawsze dodawać kawałek surowego -tuż przed podaniem. Pozwala to zachować wszystkie właściwości zdrowotne brokułu.
Paprykę, rzodkiewkę, ogórek pokroić w kostkę. Szczypiorek pokroić.
Pokrojone składniki dać do jednej miski, dodać ugotowany, ostudzony brokuł, roszponkę i kaszę, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać majonez i musztardę, wszystko wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
![]() |
Nowi My: Sałatka z kaszy perłowej i brokułów |
0 komentarze: