Sałatka z kaszy perłowej i brokułów

By | lutego 02, 2017 Leave a Comment
Czy można jeść smacznie, a jednocześnie zadbać o swoje zdrowie? Można, trzeba tylko dobrać odpowiednie składniki.

Nas na początku stycznia próbował dopaść wirus, dlatego do sałatki wybraliśmy naturalne antybiotyki i witaminy. Kasza jęczmienna jedna z najzdrowszych kasz w połączeniu z zielonymi warzywami zwiększa swoje właściwości. O czosnku nie trzeba chyba nikomu pisać, bo od wieków stosowany jest jako naturalny antybiotyk.

Gotując na obiad kaszę, odłóżcie kilka łyżek do pojemniczka, a przygotowanie tej sałatki nie zajmie Wam więcej niż 10 minut. Nawet gotowanie kaszy tylko pod sałatkę jest tego warte.

bez mleka; bez jajek; bez orzechów; wegańskie; alkaliczne
Nowi My: Sałatka z kaszy perłowej i brokułów
Sałatka z kaszy perłowej i brokułów

Składniki dla 2 osób:
  • 1/3 brokuła (2 garście) 
  • ¼ czerwonej papryki 
  • 2 rzodkiewki 
  • 1 większy ogórek kiszony 
  • Szczypiorek z jednej cebuli 
  • 1 garść roszponki 
  • 3 łyżki ugotowanej kaszy perłowej 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 3 łyżeczki majonezu 
  • 2 łyżeczki musztardy 
  • Sól, pieprz
Wykonanie:

Brokuł wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować 3 min. Odlać i ostudzić.

Uwaga. Pamiętajcie, używając gotowanych brokułów, aby zawsze dodawać kawałek surowego -tuż przed podaniem. Pozwala to zachować wszystkie właściwości zdrowotne brokułu.

Paprykę, rzodkiewkę, ogórek pokroić w kostkę. Szczypiorek pokroić.

Pokrojone składniki dać do jednej miski, dodać ugotowany, ostudzony brokuł, roszponkę i kaszę, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać majonez i musztardę, wszystko wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Nowi My: Sałatka z kaszy perłowej i brokułów

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze: